Diabetes(català)

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 7 (1611 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
INDEX

Introducció...........................................................pàg.1

Tipus de diabetis..................................................pàg. 2,3.

Mètodes de diagnòstic.........................................pàg. 4.

Símptomes......................................................... pàg. 5.

Tractament ........................................................ pàg. 6,7.Possibles complicacions.....................................pàg. 8.

1. INTRODUCCIÓ.

La Diabetis és una malaltia crònica del metabolisme que es deu a la falta total o parcial de l'hormona insulina.

La insulina és una hormona que es forma en cèl·lules beta situades al pàncrees. La seva funció és la de regular el grau de glucosa a la sang. Així doncs la insulina es l'hormona queafavoreix l'absorció de la glucosa a les cèl·lules.

Les nostres cèl·lules necessiten energia per funcionar i aquesta l'obtenen a partir de l'oxigen i els nutrients que arriben a través de la sang. Un d'aquest importants nutrients és la glucosa i és imprescindible per a la vida de les nostres cèl·lules. Ja que la glucosa és un dels glúcids més importants i amb més funcions en el nostre cos. Defet,la glucosa aporta la major part d'energia a les cèl·lules. Algunes d'aquestes com les neurones o els glòbuls vermells depenen exclusivament d'aquesta com a font d'energia. A més, quan les molècules de glucosa s'ajunten en grans polímers (glicogen, en els animals) també actuen com a reserva energètica.

Sense la insulina la glucosa mai arribaria a les cèl·lules les quals acabarien esgotanttotes les greixos possibles per obtenir energia. I en poc temps es desenvoluparia un trastorn anomenat cetoacidosi diabètica que podria arribar a ser mortal si no es tractés adequadament.

[pic]

1

2. TIPUS DE DIABETIS.

La diabetis es una malaltia que es pot produir de moltes maneres i a més sol ser una malaltia que acaba amb diverses complicacions. Així podem classificar-la demoltes maneres. Tot i així les diabetis més comuns són la de tipus I, la de tipus II i la gestacional.

• DIABETIS DE TIPUS I

També se l'anomena diabetis juvenil o insulino-dependent.

Aquest tipus de diabetis pot aparèixer a qualsevol edat, però es diagnostica amb major freqüència en nens, adolescents o adults joves.
En aquest cas les cèl·lules beta, encarregades de produir lainsulina, hi produeixen poca o gens. En aquests casos el tractament per injeccions d’insulina és imprescindible.

La causa exacta es desconeix, però el més probable és que hi hagi un desencadenant viral o ambiental en persones genèticament susceptibles que causa una reacció immunitària. Els glòbuls blancs del cos ataquen per error a les cèl·lules beta que després de 5 o 10 anys acaben per sertotalment destruïdes.

• DIABETIS DE TIPUS II

En aquest tipus de diabetis sol produir-se perquè el greix, el fetge i les cèl·lules musculars normalment no responen a la insulina. Això s'anomena resistència a la insulina i com a resultat, el sucre de la sang (glucèmia) no entra en les cèl·lules amb la finalitat de ser emmagatzemat per obtenir energia.

Les persones amb sobrepès tenen més riscde patir resistència a la insulina perquè el greix interfereix amb la capacitat del cos de usar-la.

En general, la diabetis tipus 2 es desenvolupa gradualment. La majoria de les persones amb aquesta malaltia tenen sobrepès en el moment del diagnòstic, però, la diabetis tipus 2 pot presentar també en persones primes, especialment en els ancians.

Els antecedents familiars i la genètica juguenun paper important en la diabetis tipus 2. Un baix nivell d'activitat, una dieta deficient i el pes corporal excessiu (especialment al voltant de la cintura) augmenten significativament el risc de desenvolupar aquest tipus de diabetis.

2

• DIABETIS GESTACIONAL

Són tots aquells casos de diabetis que es detecten per primera vegada durant l'embaràs. La diabetis gestacional apareix per...
tracking img