Discapacitat i esport

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 14 (3251 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Introducció
Molt sovint, no som conscients que a la nostra societat hi ha persones que tenen necessitats especials ja que pateixen alguna malaltia o discapacitat. Sovint es pensa en aquest col•lectiu de persones d’una manera llastimosa i es denota molts prejudicis antics discriminatoris encara avui palesos a la societat com per exemple l’ús de la paraula minusvàlid. És per això que l’objectiuprincipal del treball no és un altre que demostrar que una persona amb discapacitat no està ni molt menys tan limitada com molta gent pensa sinó que és aquesta mateixa gent que d’alguna manera limita a la persona amb discapacitat i per tant que aquest sentiment de pena i llàstima s’hauria de convertir més aviat en admiració i respecte cap a ella pel fet de superar-se cada dia lluitant contra ladiscapacitat que pateix.
Així doncs, la hipòtesi de treball de la que partim és: “Esport i Discapacitat: una altra manera de viure i gaudir la vida com qualsevol altre.” Seguint aquest propòsit, estructuraré el treball de manera que al llarg del mateix es vagi veient reflectida aquesta afirmació.
En primer lloc, s’analitzarà la situació de la persona amb discapacitat a la societat amb la finalitatde veure realment fins on arriba la seva limitació relacionant-la amb la història, l’accessibilitat,el món laboral, discriminació, etc... Posteriorment, trobarem el segon gran bloc del treball: la vessant esportiva. Aquesta serà la clau del treball i el principal argument per justificar la meva hipòtesi. En efecte, la meva intenció és emfatitzar la idea d’esport adaptat, des de la base quan ésutilitzat com a mitjà rehabilitador fins la cara més competitiva com són els Paralímpics, per així demostrar a tothom, tant persones sense o amb discapacitat, que aquest col•lectiu pot gaudir tant o més de l’esport com els esportistes tradicionals. I si poden i han de fer-ho, això segurament els aportarà un plus de vitalitat, de força, etc... que els beneficiarà tan físic com psicològicament i alhoracontribuirà la neteja d’aquesta societat contaminada d’opinions i prejudicis discriminatoris (voluntaris o involuntaris però reals) fent així un món una més just, igual i millor.
Espero que en finalitzar el treball aconsegueixi fer entendre una mica millor la situació d’aquest tema i demostrar les veracitats o no de les meves afirmacions. Més enllà d’aquestes, em proposo més aviat donar aconèixer millor un tema que sens dubte pensem que és llunyà a nosaltres i que encara és molt poc conegut, malgrat ser present a les nostres vides, com intentaré demostrar amb aquest treball.La discapacitat i la societat
La discapacitat és una realitat humana que ha estat percebuda de manera diferent en diferents períodes històrics i civilitzacions.
La visió que se li ha donat al llargdel segle XX estava relacionada amb una condició o funció que es considera deteriorada respecte de l'estàndard general d'un individu o del seu grup. El terme, d'ús freqüent, es refereix al funcionament individual, incloent la discapacitat física, la discapacitat sensorial, la discapacitat cognitiva, la discapacitat intel•lectual, malaltia mental, i diversos tipus de malaltia crònica.
Per contra,la visió basada en els drets humans o models socials introdueix l'estudi de la interacció entre una persona amb discapacitat i el seu ambient; principalment el paper d'una societat a definir, causar o mantenir la discapacitat dins d'aquesta societat, incloent actituds o unes normes d'accessibilitat que afavoreixen a una majoria. També es diu que una persona té una discapacitat si física omentalment té una funció intel•lectual bàsica limitada respecte de la mitjana o anul•lada per complet.
El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat se celebra el 3 de desembre cada any.
El 13 de desembre de 2006, les Nacions Unides van acordar formalment la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, el primer tractat del sistema de drets humans del segle XXI, per protegir i...
tracking img