Disseny, Desenvolupament I Innovació Del Currículum

Páginas: 31 (7674 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2012
A) Contextualització i definició del concepte de Competències Bàsiques

En la unitat anterior a través de l’anàlisi que vam realitzar entorn les fonts del currículum vam veure com totes les propostes curriculars es fonamenten en una sèrie d’arguments ideològics que tenen a veure, en part, amb el paper de l’escola i la seva funció; com, en definitiva, “són la plasmació d’un corrent de pensament”(Zabalza, 2011).
En aquest sentit, la proposta educativa derivada de la Llei Orgànica de l’Educació (LOE), emmarcada en un “moviment col•lectiu que es duu a terme en diferents països europeus, amb creixent preocupació pels resultats” (Teixidó, 2009), introdueix el concepte de competències bàsiques al currículum com a eix vertebrador de l’organització i definició de les intencionalitatseducatives (allò què els subjectes han d’aprendre) d’acord amb la concepció que es té actualment de la finalitat de l’escola que és la de contribuir al ple desenvolupament personal, social i personal dels nens i nenes d’acord amb “el model de persona que en la nostra societat s’aspira a formar” (Teixidó, 2009).
L’enfocament competencial que se segueix en el desplegament curricular actual respon, doncs,per una banda, als profunds i continus canvis socials, culturals i econòmics que caracteritzen la nostra societat i, per una altra banda, a la finalitat de l’escola de donar el recolzament necessari per a que els nenes i nenes esdevinguin persones adultes al màxim competents per a la vida, capaces d’actuar adequadament i amb eficàcia en les diferents situacions i problemes amb els que s’haurand’enfrontar en diversos àmbits (personal, interpersonal, social i professional). Així l’escola esdevé un ‘mitjà essencial, juntament amb altres, per millorar les persones i la societat’ (Zabalza, 2009).

Són diverses les fonts que hem consultat en les que hem trobat diverses definicions del concepte de competències bàsiques:
La LOE, com hem introduint en paràgrafs anterior, disposa la integració deles competències bàsiques en el currículum, el qual defineix com a “el conjunt d’objectius, competències bàsiques, continguts, mètodes pedagògics i criteris d’avaluació per a cadascun dels ensenyaments”. De fet, explicita que les competències bàsiques són un element d’enllaç entre els altres components del currículum (objectius educatius, continguts i criteris d’avaluació) i han de ser consideradescom a referent bàsic per a la pràctica educativa dels docents.
Les defineix com “allò que un/a jove ha d’haver desenvolupat a la fi de l’escolarització obligatòria per aconseguir la seva realització personal, exercir la ciutadania activa d’una manera satisfactòria i adoptar una actitud d’aprenentatge permanent al llarg de tota la vida” .
El Departament d’educació de la Generalitat de Catalunya,d’acord amb les competències que li atorga la LOE, n’ha efectuat el desplegament a les ordenacions curriculars corresponents per a les etapes d’educació primària i d’educació secundària i presenta el concepte de competència bàsica com a:

“la capacitat d’utilitzar els coneixements i habilitats, de manera transversal i interactiva, en contextos i situacions que requereixen la intervenció deconeixements vinculats a diferents sabers, cosa que implica la comprensió, la reflexió i el discerniment tenint en compte la dimensió social de cada situació”.
En tant que competències bàsiques o clau representen un grup de coneixements, actituds, valors, habilitats, etc que tota persona necessita per esdevenir una persona realitzada. Són transferibles, multifuncionals i posen l’accent en l’aplicacióintegrada dels coneixements i dels recursos personals per la resolució dels problemes i situacions que es presenten en la vida quotidiana. Com veurem posteriorment, tenen caràcter transversal en tant que integren aprenentatges procedents de diferents disciplines i són dinàmiques i il•limitades ja que es van modificant de manera progressiva al llarg del temps.
El model d’ensenyament que es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Disseny, desenvolupament i innovació del currículum Pac 3
  • Psicopedagogia Disseny I Desenvolupament Del Currículum
  • Disseny, desenvolupament i innovació del currículum prova d’avaluació continuada 2
  • Recerca, desenvolupament i innovacio tecnologica
  • Enginyeria De Disseny Industrial I Desenvolupament Del Producte
  • Psicologia del Desenvolupament I
  • Pac3 desenvolupament i aprenentatge
  • Desenvolupament i Aprenentatge Pac1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS