Ebqfr

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (925 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 16 de febrero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
EXERCICIS DE REPÀS DE VERBS IRREGULARS

1. Escriu el present d’indicatiu dels verbs CANVIAR I DEDUIR i explica quina irregularitat
presenten. Canviï canviïs canviï canviem canvieu canviïn dedueixidedueixis dedueixi deduïm deduïu dedueixin

Irregularitat: 1. Els verbs de la 1a conjugació acabats en vocal +AR porten dièresi al Present de Subjuntiu per indicar que ii no fan diftong. (can-vi-ar: can-vi-ï) 2. Els verbs de la 3a conjugació acabats en vocal + IR porten dièresi en totes les formes que hi ha hiat i segons les normes d'accentuació no admeten l'accent. Cal tenir present la normade l'estalvi de la dièresi: - No porten dièresi el Gerundi, l'Infinitiu, el Futur i el condicional.(deduint, deduir, deduiré, deduiria).

2. Escriu la 2ª i 3ª pers. del sing. del present d’indicatiudels verbs indicats i comenta’n la irregularitat: fugir fuges : E eufònica. (fug-es comparat amb dorm-s) Fuig : Ortogràfica: la g del lexema amb so [ ʒ] passa a ig amb so [ tʃ ]. ixes : E eufònica icanvi de lexema eix → ix ix : Canvi de lexema eix → ix

eixir

vèncer vences : E eufònica (venc-es comparat amb tem-s) venç : Canvi ortogràfic en el lexema : c → ç tossir tusses : Alternança O/Uen el lexema. U = lexema tònic / O= lexema àton. E eufònica (tuss-es comparat amb dorm-s) tus : Alternança O/U en el lexema. U = lexema tònic / O= lexema àton.

3. Escriu la 1a i 2a pers. del pl. delcondicional simple de néixer i escopir i comenta’n la irregularitat . Nosaltres naixeríem, vosaltres naixeríeu : Alternança A/E en el lexema. E = lexema tònic / A= l exema àton. nosaltres escopiríem,vosaltres escopiríeu :Alternança O/U en el lexema. U = lexema tònic / O= l exema àton. 4. Escriu el present de subjuntiu del verb voler i comenta’n la irregularitat. Vulgui vulguis vulgui vulguemvulgueu vulguin Irregularitat: El present de subjuntiu dels verbs PODER i VOLER sempre s'escriuen amb U al lexema, independentment que sigui tònic o àton.

5. Conjuga l’imperfet d’indicatiu d’AGRAIR...
tracking img