Economia 2n batxiller

Páginas: 47 (11674 palabras) Publicado: 9 de junio de 2013
1. L’EVOLUCIÓ HISTÒRICA I DEFINICIÓ DE L’EMPRESARI


L’empresa és un agent econòmic format per uns elements humans, tècnics i financers que es combinen entre si amb la finalitat uns objectius determinats. Es tracta, per altra banda, d’una entitat que proporciona béns i/o serveis per tal de satisfer les necessitats de la societat a canvi d’un preu.
Cerca optimitzar el seu benefici,organitza els seus recursos a partir de les idees d’ESPECIALITZACIÓ i COORDINACIÓ.(major eficiència, major competivitat), assumeix un risc, que es minimitza a partir de les decisions preses amb el suport d’una informació de qualitat(interna o externa), es relaciona amb el seu entorn, crea ocupació i riquesa.


L’ Empresari és aquella persona que, de forma individual o col·lectiva, fixa els objectius ipren les decisions estratègiques sobre les metes, els mitjans, l'administració i el control de les empreses i assumeix la responsabilitat tant comercial com legal davant tercers. L'empresari és la persona física, o jurídica, que amb capacitat legal i d'una manera professional combina capital i treball amb l'objectiu de produir béns i / o serveis per ofertar en el mercat per tal d'obtenirbeneficis.
Per tant,és el propietari de l’empresa-propietari dels mitjans de producció,aportador de capital etc-. I també és el gestor.

Alhora d’emprendre una iniciativa haurà de prendre unes decisions fonamentals. En primer lloc, haurà de decidir què produir o quins serveis ofertar al mercat. En aquest sentit el mercat penalitza aquelles empreses que no resulten eficients pel que fa a què ofereixen icom ho fan. Després, han decidir on es localitzarà l’empresa i quines dimensions(capacitat productiva) ha de tenir. Per altra banda, haurà de concretar com organitzar la producció i els recursos humans dels quals disposa.
A nivell psicològic haurà de tenir capacitat de lideratge, d’adaptació, d’iniciativa id’organització.

Evolució històrica

La concepció d’empresari ha canviat amb el pasdel temps.
Fa 200anys,l’empresari era propietari i gestor de l’empresa. Ell era qui planifica, organitza, gestiona i revisa ja que les empreses eren mes petites, d’àmbit local, regional. La seva estructura era molt més manejable. Durant la segona revolució industrial, es produeix la mundialització i a partir d’aquell moment, les empreses requeriran grans dimensions.
La seva activitat ultrapassal’àmbit local, estatal. Moment en el qual es produeix el boom de les S.A
Amb el transcurs del temps aquest concepte ha canviat.
. Actualment l’empresari no és l’única persona que es pot ocupar d’aquestes 4 característiques esmentades. Es poden repartir entre vàries persones la gestió d l’empresa, la planificació etc.
Les idees de “propietari i gestor” aplicades a l’empresari, actualment, vanseparades.
Hem de tenir en compte que antigament les empreses no tenien les dimensions que tenen ara ni tampoc condicionaven tant el mercat.
















2. L’ EMPRESA COM A SISTEMA I EL SEU ENTORN

-L’empresa és un sistema obert. Això vol dir que en relacionar-se amb l’entorn, tot el que passa fora de l’empresa l’afecta i influeix en les decisions que pren.

-L’empresaestà composta per la combinació d’elements o subsistemes diferents.En actuar tots els subsistemes junts, s’obté més rendiment que de cadascun per separats. Aquest fenomen s’anomena sinergia

-L’empresa és un sistema global, perquè qualsevol influència que rep alguns dels subsistemes o elements repercuteix sobre els altres i sobre el conjunt de l’empresa.

-L’empresa s’autocontrola, és a dir,s’adapta a qualsevol canvi conjuntural, com pot ser un canvi en la demanda, un augment de preus, etc.

L’empresa està condicionada per altres factors externs i forma part d’un entorn que podem diferenciar en:

L’entorn general, que afecta totes les empreses en general. Hi ha molts aspectes que hi influeixen, com els culturals, tecnològics, polítics, legals, demogràfics, sociològics, econòmics,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Català, prova selectivitat, T1. 2n Batxiller
  • Economia de l'empresa 2n batxillerat apunts
  • Economia de l'empresa segon de batxiller, tema 1
  • batxiller
  • Batxiller
  • Batxiller
  • Batxiller
  • Batxiller

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS