Economia española

Páginas: 20 (4958 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2013
Tema 1. La economia espanyola en els primers anys 90 i els condicionants del nous escenaris sorgits de l’aprovació del Tractat de la Unió Europea.

Espanya entra a la Unió Europea l’any 1986 (L’acta es signa al 1985 però la entrada real no es fins l’any següent). L’economia espanyola ve de superar una profunda crisi econòmica entre els anys 1973 i 1984 a conseqüència de la crisi energètica(pugen molt els preus de les energies i com que Espanya històricament ha d’importar la major part de la energia es genera un conflicte molt important). Teníem estructures productives mal muntades i hi havia una transició política, Franco mor l’any 1975.
A partir del 1984-85 la economia espanyola es recupera (l’estalvi de les empreses i les famílies creix) i aconsegueix capacitat de finançament.NOTA: Capacitat d’autofinançament: Es un indicador sobre dos paràmetres, l’estalvi i la inversió. Si l’estalvi és superior a la inversió aleshores podem afirmar que l’economia té capacitat d’autofinançament. Aquests paràmetres estan relacionats amb les importacions i les exportacions.

A conseqüència d’aquestes dificultats històriques s’ha tingut una herència econòmica molt desfavorable:Tendència inflacionista de l’economia espanyola: La nostra economia es molt propensa a sofrir inflacions. A part de l’economia grega, som l’economia que més està sofrint actualment degut a aquesta situació. La inflació fa que molts dels nostres productes siguin més cars que la competència i ens deixa en una clara situació de inferioritat
Dèficit permanent a la balança de operacions corrents: exportem poci no hi ha capacitat de finançament.
Taxa d’atur molt elevada.

Els pactes de la Moncloa (1977) aconseguits per tots els partits polítics, fan arribar a un acord que fa remuntar l’economia:
Es fa un gran esforç per reformar l’aparell productiu.
El PIB entre 1986 i 1990 augmenta un 4%.
Es generen llocs de treball (uns 2 milions de llocs de treball)
Tot i això, la taxa d’atur es manté vorael 15-16% (la població activa durant aquesta època augmenta molt degut a la inclusió de la dona en el mercat laboral, tant per motius ideològics com de necessitat, ja que les parelles no podien sobreviure amb només un sou.)

Creixement econòmic i canvi estructural de l’economia.

La economia espanyola te un retard relatiu respecte a la resta dels països europeus. 
La economia espanyola, aligual que altres economies mediterrànies pateix un enfonsament els anys 30 del segle passat i per tant una poca o lenta modernització.

1830 a 1850
Es comencen a creat les condicions institucionals pel sorgiment de la economia capitalista (economia de mercat).
1850 a 1890
Es produeix la ampliació de les capacitats productives de l’economia.
S’està en plena revolució industrial (Catalunya, Paísbasc).
Comença l’activitat amb els ferrocarrils que es un gran pas endavant en la organització de l‘economia (primer ferrocarril: entre Barcelona i Mataró)
1890 a 1913
Comença de manera massiva la importació de cereals (productes alimentaris en general) americans i russos i això desencadena una caiguda de les rendes agràries. D’una altra banda te una altra conseqüència, es produeix unempobriment de les economies europees, sobretot la espanyola, molt vinculada amb el sector agrari.
S’introdueixen les mesures proteccionistes, primer al sector agrari i que a poc a poc se’n van estenent a la resta dels sectors econòmics.
1913 a 1935
Es comença a diversificar el teixit industrial pel territori
1935 a 1950
És l’època de l’autarquia (intenta que totes les produccions siguin dins delpaís). És una època de un col·lapse econòmic total. La resta d’Europa es beneficia del “Plan Marshall” americà, però a Espanya no arribaran els ajuts.
1950 a 1975
és una època de obertura, a partir sobretot dels anys 60 on ja es van començar a fer mesures mitjançant el Pla d’estabilització que van tenir repercussions d’obertura comercial. És una època de creixement econòmic desordenat, que te...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • economia española
  • Economia española
  • economia española
  • ECONOMIA ESPAÑOLA
  • Economia española
  • Economia Española
  • Economia Española
  • economía española

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS