ed.fisica

Páginas: 7 (1723 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2013
Janira fernandez
PRIMERS AUXILIS
1.-Introducció:
1.1.- Concepte de primers auxilis:
El concepte primers auxilis es refereix a les técniques y als procediments de carácter immediat( es adir, que sefectuen al momento en que succeeix l’auxili) amb un temps limitat per a efectua l’acció, en que un professional o alguna persona capacitada, o amb coneixemnts dona el seu ajud a alguna victimad’un accident, enfermetat, etc.

1.2.-Explica a què fan referència les siglas PAS:
Les siglas PAS fan referencia a Proteger Avisar i Socorrer.
2.-Exolica en què consisteix el protocol d’actuació:
2.1.-Hemorràgia en general:
Las hemorragias es classifiquen en :segons la naturalesa( interna, externa o prosedent de orificio nasal), i segons la prosedencia(arterials , venoses o capilars).

Lagravetat del la persona amb la hemorragia dependra de : la velocitat en que perdi la sang, el volum sanguini perdut, i la condició de la persona(edat,enfermetats,medicamets que pren…).
En tots els casos de hemorragias interna s’ha de mirar : la respiración del paciente, i circulación. S’hi hi ha algun sintoma de shock. Es recomanable que sitúeme el cos de la persona afectada estirada, per aixi evitarlipotimias o desmays aixi cpm el seu tresllat al centre d’assistencia.
Si la hemorragia es en el cap em de procurar que la persona no s’sestiri amb el cap mes baix que la resta del co, i aixi evitarem que augmenti el sangrament.
*Hemorragia internaEstirem a la victime en posición horitzontal i pujem les seves extremitats inferiors amb algun objecte perque aixi quedin a la altura del cap.Nodonar cap medicament per via oral. I cobrim al lesionat perque aixi el cos no s’enfredi.I el treslladem a un centre d’assistencia especialitzat.
*Hemorragia internapresionem la ferida amb una gasa estéril o alguna tela net.
rodajem per sobre de la gasa que li em ficat a la ferida amb la tela presionan una mica, i depres li fem un nus.Elevem el membre afectat per sobre del nivell del cor. Si lahemorragia no s’atura, fem una compresió arterial.
Com a mesura extrema podem aplicar un torniquete. Si la zona farida no ho permet, presionem fort amb els dits les arteries responsables de la hemorragia. Per fer el torniquete em d’otilitzar alguna leta, i no res que pugui tallar, i traslladar a lafectat al centre d’assitencia mes proper.
2.2.- Hemorragia nasal:
En cas d’una hemorragia nasal elprimer que s’ha de fer es aseure a la persona que la te. El segon pas es fer que a,b e dit polze i l’index es presioni la part toba del nas de manera que tapi las fosas nasals Duret uns 5 o 10 minuts.Aura de inclinarse cap endavan i respirarr per la boca de manera que aixi no s’empassa sang.
El seguent pas es esperar 5 minuts avans de coprovar que li ha deixat de surtir sang.La aplicación decompreses Fredes o gel a la prt del pont del nas pot ajudar, pero no s’ha de tapunr mai el nas ni amb gases ni amb res. I per ultim si veiem que la hemorragia despres de 20 de fer aixo no para , em de parar a la persona al metge . Si la hemorragia s’ha produgut per un cop al cap sempre s’aura de portar al afectat al centre de salut mes proper.
2.3.-Ferides:
*En cas de ferida simple Primer ens rentemles mans per evitar cap infección. En cas que hi agi algun cos estrany dins de la farida s’haura de traslladar al metge per que li extreguin. Per detindre la hemorragia s’haura de presionar la ferida fins que pari de sangrar i s’aplicara un unguent antivacteriani.
*En cas de ferida greuSi sangra molt i no s’atura despres d’un tempsraonable, o si desobte sangra encara més s’haura de traslladarrapidamt a urgéncies.
2.4.- Fractures:
Si tot aixo socseeix aurem de ( en cas de que sigui una extremitat inferior o superior) inmovilitzar la part afectada i aplicar una ferula on s’ha produit la fractura. Si hi ha ferida, netejarla i colocar una gasa abans. I el traslladem amb compte a un centre de assistencia.
Si la fractura s’ha produit en la columnavertebral o coll s’ha de moure el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ed.fisica
  • ED.FISICA
  • Ed.fisica
  • ED.FISICA
  • Ed.Fisica
  • ED.FISICA
  • ed.fisica
  • ed.fisica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS