Edat moderna

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 15 (3573 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 23 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
La literatura de l’edat moderna
el s. XVI: Es el gran segle de les obres catalanes. Ens trobem que el catala hi ha un numero considerable d’obres catalanes on una de les causes mes important es la qualitat d’aquestes.
1474-Ferran el catòlic es casa amb Isabel de Castella. I se’n va amb la seva cort a viure a la Corona D’Aragó. Els burgesos limiten als nobles i es castellanitzen.
La impremta:apareix noció de mercat i imprimeixen en Castella.
El s.XVI-XVII: es el segle d’or de les literatures castellanes i el catalans es limiten a Catalunya, Portugal i França. On van influir molt.
Pèrdua de consciencia d’unitat:
Tot el que era medieval esta en una llengua antiga, pèrdua territorial, no hi ha contacte entre els territoris catalans.La gent nomes sabia parlar en català continuaran sent monolingües en la conquista d’Amèrica no hi participen els catalans.

El Renaixement
Es un moviment que pretén recuperar el clàssics grecs i llatins després de l’edat mitjana ¨una època fosca i bàrbara.¨ l’edat mitjana: es el període entre l’època romana i els renaixentistes es una època de deformació del llatí i el quevolen es recuperar el clàssics depurar-los. El Renaixement es un moviment continuador de l’ humanisme. Son antropocèntrics (col·loquen l’home en el centre del món.) sobre tot les produccions de l’home literatura i artístiques. En aquesta època també es dona molt d’interès en troba una nova espiritualitat, una nova manera d’entendre la religió es mes personal mes interior. S’ha d’anar amb compte de nocaure en heretgia.(traduccions de la bíblia etc.)

Barroc: s XVII. Es un moviment pessimista seva den del mon de les guerres religioses, el barroc es contrari al renaixement. El barroc te dos temes: Plaers enfainers i la generació humana. Davant d’això, d’aquest panorama el autors senten gust pel joc, plaer per el pla clar obscur. el Barroc comença a Castella en quant a escriptorscontinuen en el segle d’or Castellà a principis de segle van mori Shakespeare i Cervantes.

Il·lustració: després del barroc la il·lustració renova les esenés en l’home i la seva raó retorna als clàssics grecs i llatins, torna la norma divinitat, il·lustració sorgeix a França i va culminar la revolució Francesa es un moviment didàctic i moralitzador sobretot ensenya a través de taules temes morals ocartes, llavors autors de l’època Dideroi i D’Alembert i escriptors d’enciclopèdia moderna, tenen una certa importància a Castella.

Literatura popular i tradicional
S.XV-XVI-XVII: la literatura culta era un desastre la llengua de poble es només en català. D’aquí obtenim la literatura popular i tradicional.
Popular: aquestes peses de literatura tenen autor que resta en l’anonimat i el poblese la fa seva. Llavors aquest poble la recita la canta sense pensar que te un autor.
Tradicional: Aquest tipus de literatura no només es pròpia del moment que es creada sinó que dura molt de temps. Generacions i generacions. Es dona en poesia per que es ràpida de fer i de transmetre.
Primer gènere Nadales: les tradicionals catalanes son del s.XVIII que parlen del naixement de Jesús.
segongènere Goigs: son poesies de tema hagiogràfic o la verge María (peces de vides de sants molt lligades a un lloc concret (una església) combina text poètic, música són poesies contades en una festivitat concreta n’hi han malíssimes el Goig s’imprimeixen i ocupen una pagina.
Tercer gènere Romanços: Son poesies narratives en vers heptasíl·labs rimen els parells en assonant. Ens trobem diversos temes.Tema medieval (el compte Arnau) tema Francès (Rondallers i Serrallonga. Guerra dels segadors.)
Cançons:
Corrandes: són estrofes de quatre versos heptasíl·labs i normalment són improvisades. Versos sencers que es repeteixen.
Cançons de pandero: cançons d’homenatge a algú que es cantaven amb pandereta.
Poesia de canya i cordill: per que era fàcil d’imprimir i la gent que la venia es posaven en...
tracking img