Edip rei

Páginas: 3 (546 palabras) Publicado: 13 de enero de 2011
Article principal: Èdip Rei (Sòfocles)
Èdip Rei és una tragèdia grega i de data desconeguda. Alguns indicis suggereixen que va poder ser escrita en els anys posteriors al 430 aC. La tetralogiade la qual forma part, té fama d'haver aconseguit només el segon lloc al Agon dramàtic, tot i que Èdip rei és considerada per molts l'obra mestra de Sòfocles, i era admirada especialmentper Aristòtil (a la Poètica ). Tracta de la part de la història de Èdip en la qual és rei de Tebes i espòs de Jocasta. Quan es descobreix la veritat, que és l'assassí del seu pare i el marit de la seva mare, Jocastase suïcida i Èdip es cega a si mateix, demanant el seu desterrament a Creont, germà de Jocasta.

De l'obra s'extreuen quatre temes principals:

▪ El més important és el tema de la forçadel destí. És impossible escapar d'ell i totes les profecies dels oracles acaben fent-se realitat. En el cas de Laios, encara que ha pres totes les mesures possibles perquè no mati el seu fill, al finalho fa pràcticament per casualitat. En el cas d'Èdip, el que succeeix és que intentant fugir del seu destí marxa de Corint per no haver de matar el que creu que és el seu pare; en una cruïlla decamins es topa amb el seu veritable progenitor, fet que ell desconeix, i li dóna mort ja que aquest, amb altres persones amb les que viatjava, van atacar Èdip provocant que aquest es defensés amb massa irai el mata.
▪ Un altre tema que trobem és la relació entre Èdip i Jocasta, la qual és, sense que ells ho sàpiguen, incestuosa. Sigmund Freud atribueix el nom de «complex d'Èdip» a tota unaconstrucció psíquica en que la característica principal és la vivència sexual de l'infant en una determinada fase del seu creixement; l'individu projecta els seus desitjos sexuals sobre les persones mésafins a ell. Freud cita explícitament aquesta obra per il·lustrar la seva tesi que els desitjos incestuosos són una primitiva herència humana i que el mite grec devia tenir aquesta mateixa...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Edip Rei
  • Edip Rei
  • Edip rei i Antigona
  • el reio
  • REI
  • El rei
  • REI, marketing
  • REI III

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS