Educació Sexual en adolescents residents en CRAE

Páginas: 24 (5875 palabras) Publicado: 22 de mayo de 2014

1.-Introducció i justificació
El present projecte d’investigació pretén ser una eina que esdevingui útil per tal prevenir les situacions de risc en l’àmbit sexual a les que s’exposen els adolescents que es troben vivint en centres residencials d’acció educativa (CRAE).
Hem escollit aquest tema després d’adonar-nos de la manca de coneixement i responsabilitat en relació a la sexualitat i elmón que l’envolta per part dels adolescents que viuen als centres, tenint en compte les seves característiques personals i sociofamiliars.
La intenció és agrupar les visions dels mateixos adolescents per tal de donar-los-hi veu, i així recollir les seves vivències i emocions per apropar-los a la seva pròpia realitat i aconseguir que ells mateixos se sentin parts implicades en tot el procés, jaque ens hem adonat que existeixen poques investigacions en les que se sentin partícips.Cal legitimar les seves històries de vida com a arguments a tenir en compte per avaluar la seva conducta en totes les àrees del seu desenvolupament.
Es pretén deixar de banda, en la mesura del possible, la visió del món adult i que siguin ells mateixos els que tracin el camí des del seu punt de partida.L’objectiu seria finalitzar el treball amb l’elaboració d’un projecte que sigui una guia útil per a adolescents i educadors de CRAE, susceptible a canvis en base a possibles nous coneixements o experiències que sorgeixin.














2.-Marc teòric
2.1.-Sexualitat
La sexualitat és un terme que apareix per primera vegada al segle XIX (Nieto, 2003) i fent referència a la “sexualitatfemenina” com a variable de diferencia de salut amb els homes. Un constructe social com a quelcom més que un vano d’impulsos biològics, una esfera de poder segons la Teoria del biopoder de Focault (Esteban, 2004) dins una societat corporeitzada i controlada a través del cos. L’estudi de la sexualitat sempre ha estat sotmès a una falsa protecció de secretisme a través de la moralitat catòlica i elpatriarcat que han condicionat les esferes científiques esdevenint en el manteniment d’algunes actituds inconscients de les persones enfront la vivència de la sexualitat com per exemple, l’associació de la sexualitat a la heterosexualitat fruït dels primers estudis sobre sexualitat vinculats a la reproducció (Nieto, 2003)i la sexualitat associada a un grup d’edat (els pares tot i saber que els fills ifilles tenen pràctiques sexuals des del naixement es neguen a verbalitzar-ho o fer-ho conscient), entre d’altres. De fet, el interès per l’estudi de la sexualitat és relativament recent així, per exemple, no és fins el 1961 quan es reconeix l’antropologia sexual als Estats Units. Van ser personatges com Freud els que van iniciar la progressiva tendència en el interès per l’estudi de la sexualitatcom una dimensió més dins la construcció de la nostra identitat. Construcció de la identitat que ha vist substituïdes les seves influències i el seu control de ens religiosos a ens de consum actuals (de discursos morals a discursos mèdics que amaguen relacions de poder vehiculades pel cos).
Podem definir el terme “sexualitat” com lacondició d’ésser sexuat, és a dir, com una persona, home o dona,viu els aspectesrelacionats amb el sexe, s’entén aquest com una simple condició orgànica que distingeix el mascle de la femella, l’home de la dona.
La vivència de la sexualitat com a dimensió del ésser humà està condicionada per lapsicologia i la cultura en la que cada persona està immersa. És a dir, aspectespsicològics, relacionals, socials, etc. que influeixen en la manera com l’individuespercep a si mateix i es relaciona amb els altres. La manera de viure la sexualitatincideix directament sobre l’equilibri i l’harmonia personal dels individus i per tant,sobre la seva salut. De fet, està reconeguda com una àrea més de salut per la OMS(Organització Mundial de la Salut). Així, segons la OMS (1974), la Salut sexual, és laintegració dels elements somàtics, emocionals intel·lectuals i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Educacio Sexual Integral2
  • Educaci N En La Etapa Sexual
  • ANEP La Educaci n Sexual
  • Educaci n sexual
  • QUE ES UNA BUENA EDUCACI N SEXUAL
  • Educaci N Sexual Integral
  • Proyecto De Educaci N Sexual Integral
  • Proyecto De Educaci N Sexual Integral

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS