Egara el millor

Páginas: 8 (1927 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2011
Filippo di Ser Brunellesco Lapi, conegut com a Filippo Brunelleschi (1377-1446), va ser el gran arquitecte florentí del Renaixement italià. Les seves obres més famoses són totes a Florència.
La seva obra mestra és l'alta cúpula de base octagonal del Duomo (catedral de Santa Maria del Fiore), acabada el 1434, la primera cúpula destacable erigida a Itàlia des de l'antigor.
Brunelleschi vacomençar com a escultor en un taller florentí i era membre del gremi dels orfebres. En el concurs per a l'adjudicació del segon parell de portes per al Baptisteri de Florència, va competir amb Ghiberti, que va dur a terme la famosa "Porta del Paradís". Sembla que hauria treballat a Roma amb el seu amic Donatello. Els seus vastos interessos comprenien des de les matemàtiques i l'enginyeria fins a l'estudidels monuments antics. Va ser ell qui va fer les primeres provatures amb la perspectiva en el camp de la pintura; va inventar enginys hidràulics i va elaborar rellotges, cap dels quals ha sobreviscut fins als nostres dies. Per damunt de tot Brunelleschi serà recordat com l'arquitecte que va establir els nous cànons clàssics dels ritmes serens, la geometria clara i precisa i la simetria, sovintusant els materials més senzills: la pietra serena grisa i l'estuc.

Donato di Niccolò di Betto Bardi o Donatello (Florència, c. 1386 - Florència, 13 de desembre de 1466) va ser un famós artista i escultor italià de principis del Renaixement. Ensems amb Leon Battista Alberti, Filippo Brunelleschi i Masaccio, són considerats els principals creadors de l'estil renaixentista. Donatello va destacar perla seva força innovadora en el camp de l'escultura monumental i en el tractament dels relleus, camp en el qual va aconseguir representar l'obra amb una gran profunditat dintre d'un pla molt simple, tècnica que s'anomenà stiacciato, és a dir, relleu pla o aplatat.

Sandro Botticcelli (Florència 1445 - Florència 1510) fou un pintor renaixentista italià. El seu nom real era Allessandro di MarianoFilipepi, però se l'anomenava Botticelli perquè va ser aprenent del pintor i artesà Botticello. No es coneix gaire la vida de Sandro per la seva voluntat de privadesa i la manca de documents. Se sap que va ser acollit pels Mèdici i d'altres famílies florentines prominents entre el 1483 i el 1500. Botticcelli no va firmar la major part dels seus quadres, pel que no podem saber el seu ordrecronològic més que per la vellesa de la tela en què estan pintades les seves obres.

Donato d'Angelo Bramante conegut simplement per Bramante (Urbino, 1444 - Roma, 1514), fou un arquitecte del Renaixement, va tenir una formació quatrecentista però la seva plenitud artística li arribà al segle XVI.
La seva arquitectura està caracteritzada per la severitat i l'ús de planta central coberta amb cúpula. Lesseves obres més destacades es troben a Roma.

Andrea Palladio (30 de novembre de 1508 – 19 d'agost de 1580), fou un arquitecte venecià.
Projectà nombrosses cases («vil·les») i palaus, especialment a Venècia, Vicenza i els seus entorns on moltes de les seves obres, les «Viles de Palladio al Vèneto» estan protegides per la UNESCO com Patrimoni de la Humanitat.
Palladio és considerat coml'arquitecte més influent i més imitat de tota l'Història de l'Arquitectura a Occident. De fet, els centenars i milers de cases, esglésies, edificis públics amb façanes simètriques i semicolumnes adossades, rematats per un frontó, deriven d'una forma o altre dels dissenys d'Andrea Palladio.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese, 6 de març de 1475 - Roma, 18 de febrer de 1564), tambéconegut simplement com Michelangelo o Miquel Àngel, va ser un escultor, pintor, poeta i arquitecte renaixentista.

Raffaello Sanzio, o Rafael d'Urbino, o simplement Rafael[1]),[2] (Urbino, actual Itàlia, 6 d'abril de 1483 – Roma, 6 d'abril de 1520),[1] fou un pintor i arquitecte italià de l'alt renaixement. És cèlebre per la perfecció i gràcia de les seves pintures i dibuixos. Juntament amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Egar morin
  • EGAR
  • Egar
  • cuentos de egar allan poe
  • Coordenadas De Estaciones EGAR SANTIAGO
  • resum pla de millora
  • conjunt egàra
  • Egar Morin

OTRAS TAREAS POPULARES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS