egipto

Páginas: 35 (8579 palabras) Publicado: 5 de abril de 2014
INTRODUCCIÓ
Es diu que l’art com a art en el seu sentit figurat de la paraula, en l’antic Egipte no existia. Però en realitat existeix molt més del què avui en dia ens pensem. És a dir, no és que no existís sinó que no existia amb el mateix concepte que ara. Per dir-ho d’una altre manera, existia sense que ells tinguessin consciència de l’art.
A Egipte, les formes arquitectòniques no tenenúnicament una funció de caràcter primari, com la de proporcionar aixopluc i habilitat, sinó que són unes estructures portadores de significats simbòlics destinades a la glorificació del sobirà i dels déus.
A aquesta glorificació hi cooperen un altre tipus de manifestacions artístiques que arrelen al món prehistòric; les arts de representació com és bé, la pintura.
Mentre l’arquitectura, a partirde la natura, assoleix de vegades un llenguatge formal propi, d’abstracció casi absoluta, les arts representatives cerquen un sistema que els permeti de crear un altre món, un microcosmos que pugui ser fidel transsumpte del que s’esdevé al macrocosmos. La diferència fonamental entre la realitat i la seva presentació és que la primera està sotmesa a la tirania del temps, és una cosa que canvia, escorromp i es destrueix. L’altre realitat representada, pretén ser immutable, i no tant solament ho pretén, sinó que ha de ser-ho, ha d’estar allunyada d’allò accidental, d’allò immediat, d’allò contingent i fins i tot d’allò simplement individual.
Si aquesta realitat representada ha de sobreviure al llarg dels anys, i àdhuc dels mil·lennis, no pot restar aferrada a allò que es creu temporal: hauràde copsar la transcendència a través d’essencialitzar tot el que existeix en un instant determinat, però que podrà sofrir un canvi a l’instant següent. Així, ha de cercar allò general el que universalitza allò merament circumstancial.
L’art, al servei dels reis i dels déus d’Egipte, no és altra cosa que la construcció d’un món bidimensional o tridimensional que triomfa sobre l’esdevenir deltemps. Qualsevol interpretació personal de la realitat, qualsevol atansament a allò individual ha de ser eliminat. La gran lluita de l’art egipci consistí en trobar un cànon, un model de representació que fos vàlid en tot moment i a arreu. L’artista només haurà de conèixer a la perfecció aquest model i adaptar-lo a les exigències iconogràfiques de determinada representació. La immutabilitat de lesformes, és, per consegüent, la pretensió màxima de l’art egipci, una immutabilitat considerada com la perfecció en el món clàssic.
L’art egipci intenta doncs, introduir en l’univers un segon o tercer exemple de la realitat presa com a model. Així doncs, les imatges no són simples representacions o reflexos, sinó que són gairebé dobles (en sentit figurat) dels éssers representats o les coses reals.Així la representació de la naturalesa egípcia té una relació més estreta amb el concepte d’imatge propi del món prehistòric, que no pas amb el que caracteritza les civilitzacions mediterrànies clàssiques. I és així fins el punt, en que en algunes tombes del període més antic d’aquest Egipte es mutilaren les imatges que representaven homes i animals per tal d’eliminar qualsevol tipus d’ofensiva,d’atac o de rebel·lió que pogués afectar a la vida del més enllà.

CONTEXT HISTÒRIC (Explicació breu del període)
La dinastia anterior a l’imperi mig es caracteritza per uns temps de decadència i inquietud a causa de les aiguades del Nil, durant aquetes dinasties anteriors, tot i que la burocràcia havia decaigut, els últims faraons de l’època van aconseguir tirar endavant la gobernització del paíssota la fèrula dels poderosos. A causa d’aquesta decadència s’havien infiltrat en el delta del Nil asiàtics i semites occidentals impulsat per els desplaçaments ètnics que tenien lloc al nord i a l’est del delta del Nil. Aquets adoptaven càrrecs venent-se a ells mateixos com a esclaus per a canviar una existència poc triomfal d’una vida incerta i així passar a una vida més modesta. D’aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Egipt
  • Egipto
  • Egipto
  • Egipto
  • Egipto
  • egipto
  • Egipto
  • Egipto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS