El bandolerisme a catalunya

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (517 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
1. Cronologia del bandolerisme:

El bandolerisme va ser el fenomen més característic del món rural català dels segles XVI i XVII.
Els bandolers actuaven en quadrilles, dirigides per un noble quen’era el cap.
Els que perseguien els bandolers eren els virreis. Els més coneguts van ser Joan de Serrallonga i Perot de Rocaguinarda.

2. Marc geogràfic:

a. Quines eren les fronteres geogràfiques?El Pirineu, el Montseny, les Guilleries i les muntanyes de Prades. Les politiques? Fança, València i Aragó I les jurisdiccionals? Eren també França, València i Aragó, a més de les terres senyorials(ocupaven un 50% de catalunya), en les quals els nobles prohibien l’entrada a les autoritats reials. Si un bandoler es refugiava en una terra senyorial, estava pràcticament salvat.

3. Demografia:a. Quin problema geogràfic apunta el text? Que la població augmentava, però que els recursos alimentàris no, o sigui, que hi havia una descompensació entre la demografia i l’economia. Això passavaperquè hi havia males collites. Amb quin tipus de bandolerisme té relació? Amb els bandolers que eren immigrants francesos. Encara que els bandolers francesos contribuissin en el bandolerisme acatalunya, aquest ja existia abans de la seva arribada a causa de la misèria.

4. Depressió econòmica:

a. Per què la puja de preus agraris agreujà el bandolerisme? Perquè quan van pujar els preus delscereals (que eren la base de l’alimentació), les families més pobres no s’ho podien permetre i els fills d’aquestes families, la majoria de vegades, acabaven en una colla de bandolers, ja que no elspodien alimentar.

b. Era posible trobar feina al les ciutats? No Per què? Perquè els banquers genovesos (enemics comercials de Catalunya) havien concedit grans préstecs a la corona Espanyola i pertan, podien exigir molts fabors al rei. Això va fer que quan semblava que el comerç començava a anar una mica bé, els genovesos (a través del rei) feien que tornés a empitjorar i d’aquesta manera...
tracking img