El canvi climàtic (català)

Páginas: 8 (1936 palabras) Publicado: 2 de abril de 2013


1. L’efecte hivernacle natural i els gasos responsables

L’efecte hivernacle es un fenomen atmosfèric per el qual, alguns des gasos que conté l’atmosfera, retenen una part de l’energia del rajos de sol que “revoten” en la superfície terrestre, fent que es mantingui una certa escalfor entre l’atmosfera i la superfície. Aquest fenómen es dona lloc en qualsevol planeta que tingui atmosfera.Els gasos responsables són:
· El metà (CH4)
· L’ozò (O3)
· Óxids de nitrogen (N2O)
· Vapor d’aigua (H2O)
· Diòxid de carboni (CO2)

Malgrat que l’activitat humana ha fet incrementar notablement aquests gassos, ja hi eren a l’atmósfera de manera natural. L’únic que aporta l’humà que no es “natural” són els clorofluorcarbonats (CFC).



En aquesta foto podem veure-ho d’una manera mésgràfica. L’A és el raig solar principal, la B és la radiació que “revota” a la superfície terrestre, la C es la radiació que els gassos no deixen sortir i el fan tornar a la superfície i la D és la radiació que aconsegueix sortir.

2.Causes que provoquen l’increment de l’efecte hivernacle a la Terra: naturals i antropològiques.

Com hem explicat a l’apartat anterior hi ha una sèrie de gasosque provoquen aquest increment de l’efecte hivernacle, això és deu per diverses raons:
1. Emissió de més CO2 de forma artificial (és a dir no procedent de la respiració animal) provinent dels fums de cotxes fàbriques etc.
2. Tala de boscos massivament això provoca que multitud de plantes no puguin substituir el CO2 per O2.
3. Això fa que la temperatura s’incrementi ja que l’efecte hivernacleaugment més de l’ habitual, al pujar la temperatura desfà els els pols on es troben bosses de metà emmagatzemades sota el gel. El meta és un dels principals gasos que provoquen l’efecte hivernacle amb un efecte vint cops més potent que el CO2 en relació a l’efecte que causen sobre l’atmosfera.
4. Al incrementar-se l’efecte hivernacle que produeix l’atmosfera i en conseqüència la temperaturatambé s’incrementa l’ H2O s’evapora més de l’habitual i al ser un gas que també produeix l’efecte hivernacle es suma a una llarga cadena factors que produeixen aquest increment.
5. Tot això sumat a l’emissió dels clorofluorcarbonats tot i que ara ja no s’emetin.
En conclusió aquest efecte es deu principalment a l’augment de l’emissió dels gasos produïts abans de forma natural i que produïenaquest efecte necessari, com a conseqüència d’augmentar aquestes emissions altres gasos que no emetíem nosaltres també han augmentat degut a la pujada de temperatura.


3. Canvis climàtics al llarg de la història de la Terra




Com es veu en aquesta imatge, la Terra ha sofrit forces canvis climàtics al llarg de la seva història. Aquesta imatge (extreta del llibre “Geomorfología” de JavierPedraza) mostra de manera prou entenedora (encara que no molt exacte pel fet de no tenir eix d’abcises que ens indiqui de quants graus eren aquestes variacions) les èpoques en les que es van produir els diferents canvis climàtics.
El que la gent sovint es pregunta és com es pot haver arribat a aquesta conclusió; doncs bé, les proves en les que s’han basat els científics són les restespaleontològiques que poden emmagatzemar informació climàtica del moment, com per exemple, en els avenços i retrocessos de les glaceres, les quals han deixat una serie de “marques” en aquests a causa de la sedimentació de les diferents époques.
Les causes d’aquests canvis climàtics naturals poden haver sigut molts. Els que podem destacar com importants són el moviment de les plaques terrestres, els eventsvolcànics, les corrents oceàniques i els “cicles” solars. Qualsevol anomalia en aquests elements pot tenir conseqüències arreu del món.






4. Diferència amb l’actual

La principal diferència entre aquest canvi climàtic i els anteriors és que en tots el anteriors, les causes eren naturals, en canvi, en l’actual canvi climàtic, una part de les causes són de procedència humana (causes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EL CANVI CLIMATIC
  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • el canvi climatic
  • El canvi climàtic
  • Canvi climàtic
  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS