El Canvi Climàtic

Páginas: 16 (3998 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2012
1.1. En què consisteix el canvi climàtic?. L’efecte hivernacle i el canvi climàtic


L’efecte hivernacle

L’efecte hivernacle es debut a una sèrie de gasos, (com el vapor d'aigua ,el metà , l’òxid nitrós, el diòxid de carboni, etc.) que permeten que les ones lluminoses irradiades pel sol, penetrin en l’atmosfera cap a la Terra, per escalfar-la i surtin en forma de radiació d’infrarojos.
Encondicions normals, una proporció de la radiació infraroja sortint és atrapada de manera natural per l’atmosfera (i això és una bona cosa perquè manté la temperatura de la Terra en uns límits còmodes).
D'aquesta manera, contribueixen a que la temperatura mitjana de l'aire superficial del planeta sigui d'uns 15º C, una temperatura apta per a la vida.
Però en el cas contrari, es a dir, si haguésuna disminució de la proporció dels gasos d’efecte hivernacle, el raigs del sol s’escaparien i la temperatura mitjana de la superfície de la Terra seria aproximadament de 18º C sota zero, i com a conseqüència el planeta es congelaria globalment.


Què són exactament els gasos d’efecte hivernacle ?

Els gasos de efecte hivernacle són com una mena de reguladors naturals de la temperatura delnostre planeta.
El CO2, el metà i l’òxid nitrós són anteriors a la nostra presencia a la Terra, però nosaltres hem contribuït a donar-los una bona empenta.

El CO2 representa fins un 80% del total d’emissions dels gasos hivernacle.
I es debut a la crema de combustibles fòssils (el petroli, el carbó i el gas natural).
Per causes humanes es emes mitjançant el cotxe, les fabriques o centralselèctriques, també quan cremen o talem els boscos deixem anar CO2 a l’atmosfera.

El 60% del metà (CH4) que actualment hi ha a l’atmosfera el produïm els humans; i prové dels abocadors, la ramaderia, la crema de combustible fòssil, les depuracions d’aigües residuals i d’altres indústries, etc.

L’òxid nitrós (N2O) es un altre gas hivernacle culpable.
Aquest gas també existeix naturalment però hemcontribuït a fer-lo augmentar en un 17% per mitjans de fertilitzants, combustibles fòssils, la crema de boscos i els residus que generen els conreus.

I finalment, el vapor d’aigua que és un gas hivernacle natural, i quan el volum d’aquest gas s’incrementa amb la pujada de la temperatura, augmenta l’impacte de tots els gasos hivernacles artificials.

Cal recordar que a més de aquests gasostambé hi ha molts altres gasos que es deriven exclusivament de l’activitat antròpica com poden se l’hexafluorur de sofre SF6 , els perfluorocarbonis (PFC), els hidrofluorocarbonis (HFC) etc.


El canvi climàtic

Es diu canvi climàtic a la variació global del clima de la Terra.
Quan les radiacions del sol entren en forma d’ones lluminoses al planeta per l’atmosfera aquestes escalfen la Terra.Part de la radiació que es absorbida i que escalfa la Terra es irradiada de nou a l’espai en forma de radiació de infrarojos.
El problema al que ens enfrontem és que aquesta fina capa de l’atmosfera s’està engruixint més a causa de l’elevada proporció de gasos d’efecte hivernacle, (vapor d'aigua, diòxid de carboni, metà, òxid nitrós i altres gasos) emes per les indústries, l’agricultura, lacombustió de combustibles fòssils, els cotxes etc.
Per lo tant en la mesura en que es fa més gruixuda, atrapa una bona part de la radiació infraroja que, d’altra manera, escaparia de l’atmosfera cap a l’univers.
I com a conseqüència, la temperatura de l’atmosfera terrestre i la dels oceans està esdevenint perillosament més càlida.




[pic]










1.2. És real el canviclimàtic?


Hi ha molts escèptics que pensen que el canvi climàtic no existeix, que és una invenció del científics.
Les persones suposen que la Terra es tan gran que no podem provocar un impacte danyin i durador en el medi ambient del nostre planeta, però lo cert es que ja s’està produint i es una realitat que està tenint conseqüències en el nostre planeta i en les nostres vides.

El canvi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • el canvi climatic
  • El canvi climàtic
  • Canvi climàtic
  • Canvi climatic
  • Canvi climàtic
  • Canvi climàtic.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS