EL CARTISMO

Páginas: 3 (587 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2015
EL CARTISMO
E l cartisme va ser un moviment propi de la primera etapa del moviment obrer, el auge es va produir entre 1838 i 1848, que va sorgir a Gran Bretanya de manera simultània aldesenvolupament dels sindicats británics. Els obrers es van orientar cap a una organització al voltant d'un projecte polític propi, en la configuració de la qual va tenir un important paper l'experiència del'associació obrera de la Great Trade Union.
Aquesta associació va sorgir el 1834 davant el triomf de la majoria de les mobilitzacions radicals de les societats obreres i el plantejament de la necessitat decoordinar tots els sindicats d'un país que agrupava la majoria dels sindicats impulsant accions reivindicatives i incitant, amb la influència de Owen, la creació de cooperatives de producció com amitjà per avançar cap a una nova societat. La persecució a què van ser sotmesos els seus afiliats va convèncer als dirigents obrers de la necessitat de participar en política per poder canviar les lleisi intervenir en les relacions laborals.
A més, l'any 1836 un grup d'obrers va fundar la associació de treballadors de Londres dirigida per William Lovett que dos anys després, el 1838 va elaborar laCarta del Poble, en la qual es reclamava el sufragi per a tots els homes majors de vint-anys, el vot secret, eleccions parlamentàries anuals, l'abolició dels requisits de propietat per a ser membredel Parlament, l'assignació d'un sou als parlamentaris i diputats que fes possible als treballadors l'exercici de la política; per tant, el cartisme va mobilitzar a la majoria dels treballadors i de lesclasses populars amb un objectiu polític clar: la democratització de l'estat.
Per poder presentar aquestes peticions, el juliol de 1839 els components de l'ATL redacten una carta i és presentada alparlament on es recojian milions de signatures i semostraba el suport social que tenien. Aquesta primera petició tenia 1200000 firmes però no va ser acceptada pel parlament.
A partir d'aquest moment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Cartismo
  • Cartismo
  • El cartismo
  • El Cartismo
  • Cartismo
  • El Cartismo
  • CARTISMO LUDISMO
  • Ludismo y cartismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS