EL CATAL A L EDAT MITJANA XIII XIV XV

Páginas: 3 (523 palabras) Publicado: 4 de abril de 2015
EL CATALÀ A L'EDAT MITJANA (XIII-XIV-XV)

El català prové del llatí vulgar que es parlava a la zona nord-est. El canvi del llatí vulgar a les distintes llengües es va fer mitjançant un procés lent igradual. A partir dels segles VII-VIII, les llengües romàniques ja es diferenciaven del llatí original, però només s'empraven oralment, ja que per escriure encara es feia servir el llatí.
Durant elssegles IX-XI, començen a aparèixer frases senceres en català als documents escrits en llatí. I els primers textos que conservam completament en català són el Forum Iudicum (traducció del llatí d'uncodi de lleis) i les Homilies d'Organyà (recull de sermons) dels segles XII-XIII.
Fins al segle XV, els poetes catalans escrivien en occità o provençal a causa del prestigi que tenia la poesia delstrobadors occitans medievals.
Durant el segle XII té lloc la formació de la Corona Catalano-aragonesa pel matrimoni entre el comte català Ramon Berenguer i Peronella d'Aragó. Amb ells s'inicia una èpocad'expansió de la llengua catalana cap a Catalunya Nova (XII), les Illes Balears (XIII), el País Valencià (XIII) i altres punts de la Mediterrània com Sardenya i Nàpols (XVIII-XIV).

Al segle XIIIdestaca la figura de Ramon Llull. És considerat com el fixador de les bases de la prosa culta catalana. Va escriure en llatí perquè era la llengua de cultura, en àrab perquè volia convertir els musulmansa la fe cristiana, en occità perquè era la llengua de moda; i el català el va fer servir per difondre entre el poble les diverses branques del saber que només es trobava en llatí. Va ser el primergran escripor a nivell europeu que va tractar temes filosòfics i científics en una llengua romànica.

Durant l'Edat Mitjana es redactaren quatre grans cròniques catalanes que donen una visió històrica del'època (la del rei Jaume I, la de Ramon Muntaner, la de Bernat Desclot i la del rei Pere el Cerimoniós). També s'ha de destacar el paper de la Cancelleria Reial, que era l'organisme administratiu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L edat mitjana
  • Resumen leviatan introducción, capitulo xiii, xiv, xv
  • Edat Mitjana
  • Diseño del Mueble Luis XIII, XIV, XV, XVI
  • La Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • Edat Mitjana
  • El regne de vàlencia en l´edat mitjana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS