El color

Páginas: 5 (1121 palabras) Publicado: 7 de abril de 2013
El color


Un dels principals al.licients per utilitzar els medis digitals en comptes dels medis impresos és el poder utilitzar color, sense que suposi un luxe. Actualment, el color no és un luxe, sinó que esdevé una necessitat en la comunicació audiovisual (sense renunciar, naturalment, al blanc i negre en determinats projectes.)

Tots els estudis sobre percepció i comunicació evidencienque un correcte ús del color fa la informació més atractiva, ràpida i millor (amb millor comprensió i retenció.) Què és un us correcte del color? Bàsicament, usar-lo per una funció determinada, com destacar selectivament les parts essencials del missatge o aportar un esperit determinat (alegria, frescor, serietat, qualitat...), i no com a simple decoració.

Connotacions i ús del color.
Malgratque el color ens envolta per tot arreu i que és un element clau a la comunicació natural (basta pensar en totes les variants de coloració del món animal i vegetal!), dominar el seu maneig a l'art o el disseny no és una tasca simple. La millor manera d'utilitzar-lo és de forma selectiva, per accentuar determinades parts de la pàgina, i evitar un caos de colors que competeixen per reclamarl'atenció.

El significat del color en comunicació és prou important, i un ús adequat o inadequat poden suposar la diferència entre transmetre un missatge tal com es pretèn, o obtenir un efecte oposat. Per aquest motiu és important consultar diferents referències bibliogràfiques o a la xarxa, per saber més de la importància de la percepció del color i la forma amb què convé usar-lo.

Paletes de color.La selecció de colors per a un projecte constitueix una paleta. La millor manera d'assegurar la consistència dels colors entre diferents imatges o documents és emprar colors d'una paleta comuna. Això és fàcil, perquè molts programes permeten utilitzar unes mateixes paletes. Les dels sistemes de color Pantone o Trumatch inclouen centenars de colors diferents, i treballant en modalitat de color de24 bits sempre és possible definir colors nous d'entre més de 16 milions de possibilitats.

Als programes de disseny per a la web, tant de gràfics com editors d'html, sol utilitzar-se una paleta formada per 216 colors - sempre els mateixos-que s'anomena paleta web o paleta segura. Aquests colors es mostren igual a qualsevol plataforma (Mac o PC) encara que l'usuari tengui configurat el sistemaper veure's només amb 256 colors. Són els 216 colors comuns a la paleta mínima de colors que permet mostrar en pantalla una tarjeta gràfica de Mac o de PC. Tot i que aquest nombre de colors és mínim en comparació amb els colors d'altres paletes, n'hi ha prou per fer moltes coses. Si el comparam amb els que tenim a una capsa de retoladors o llapissos de colors...

Economia en el maneig del color.Tanmateix, el fet de tenir tants colors a la seva disposició no obliguen als dissenyadors a fer-ne servir molts. Tenen molt on triar, però per a cada projecte solen elegir una paleta limitada, una combinació d'uns pocs colors que mantenen en tot el projecte, afavorint la consistència en el disseny general.

Un dels avantatges d'utilitzar una paleta limitada és el fet de que resulta senzilldestacar elements del disseny amb una aplicació selectiva d'un color determinat. Resulta curiós que molts dissenys o pintures que a primera vista semblen tenir colors vius o intensos, de fet estan elaborats amb una majoria de colors neutres, amb uns pocs tocs d'èmfasi amb colors més vius. Per exemple, un quadre fet gairebé tot sencer a base d'ocres, grisos, blancs i negres, aparenta ser molt més viuamb un lleuger toc de colors més vius, com ara blau cel més taronja.





Un mesclador de colors tal com apareix a un típic programa d'il.lustració o pintura. Permet optar per qualsevol dels sistemes RGB, CMYK, HSV i fins i tot altres sistemes com el diàleg de colors de Windows.



Els infants tenen un sentit del color molt més espontani que els adults! En ocasions cal tornar enrera...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Colores
  • El color
  • El Color
  • Color
  • Color
  • Color
  • Colores
  • el color

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS