el còmic

Páginas: 8 (1791 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2014
CULTURA AUDIOVISUAL

EL CÒMIC

VINYETES
La vinyeta és l'espai que ocupa cada dibuix d'un còmic, el marc on queda enquadrat. Tradicionalment era en forma de quadrat o de rectangle, però ha anat evolucionant i ara mateix cada autor utilitza la forma que més li agrada o que millor s'adapta als seus interessos. Sovint es prescindeix de la vinyeta i s'utilitza el color de fons com elementdiferenciador, o es reparteix un dibuix en diverses vinyetes, o... com es vulgui: cada autor és sobirà d'un món on ell és l'únic que imposa les normes d'estil.
el propi dibuix delimita la vinyeta.
vinyetes tradicionals.
el color de fons delimita la vinyeta.

VINYETES ESPECIALS
Amb les vinyetes passa el mateix que amb els fotogrames d'una pel·lícula. Més ben dit, en l'elaboració d'un còmics'utilitzen recursos semblants als del rodatge d'una pel·lícula. Podem dir, per tant, que a l'hora de "muntar" un còmic s'utilitzen EFECTES ESPECIALS i TRANSICIONS entre vinyetes que enriqueixen l'estètica de la pàgina. No és estrany, doncs, trobar-nos amb zooms d'allunyamenyt o d'apropament, amb seqüències, amb alguna panoràmica,o amb diversos tipus de foses.

FUMETS
El fumet és el lloc onl'autor escriu el text de diàleg o de monòleg dels personatges. El fumet ens permet saber què diu o què pensa cadascú, i també ens mostra com ho diu o com ho pensa.
En un fumet hi podem distingir la silueta, el delta i el contingut. La SILUETA és la superfície que conté el text. Abans sempre tenia forma de núvol, però avui qualsevol forma és bona. En còmics molt actuals també podem trobar el textsense silueta.
Sovint, per donar sensació de continuïtat en una conversa, s'enllacen dues o tres siluetes d'un mateix personatge. Quan el text prové d'aparells electrònics (ràdio, televisor...) o quan un personatge crida molt, la silueta sol tenir forma serrada.
Per sí mateix, un fumet pot tenir un significat concret o pot donar força al text que conté. Hi ha vegades que és tan expressiu que nocaldria escriure-hi res.
El DELTA és un apèndix lineal que marca la direcció del text. Quan es vol representar el pensament d'algú el delta és en forma de bombolles. El delta pot ser múltiple quan un mateix text ve de múltiples personatges.

El CONTINGUT és el text que s'escriu dins dels fumets. És preferible utilitzar lletres majúscules.

TEXT
Una de les característiques del còmic és laincorporació de llenguatge verbal. En un còmic, el text ajuda a la comprensió de la història, tot i que no n'és l'element principal perquè els dibuixos són prou expressius. Els autors juguen amb el text utilitzant tipus i mesures de lletres diferents per a situacions diferents: alegria, sorpresa, por, dolor, fred... Normalment, per facilitar la comprensió del lector, s'utilitzen les majúscules perescriure.
El text que surt en un còmic pot estar presentat de dues maneres diferents: dins de fumets que recullen allò que els personatges diuen o pensen, i llavors parlem de text de diàleg, o bé dins d'un espai on el narrador ens explica què passa, i llavors parlem de text narratiu.
DIÀLEG
El text de diàleg és el més característic del còmic, és el que diuen o pensen els personatges. Normalments'escriu dins dels fumets, però alguns autors no n'utilitzen.
NARRATIU
El text narratiu és un text que no ha estat pronunciat per cap personatge. Ve a ser com una veu en "off" a les pel·lícules. Normalment s'escriu dins d'un espai delimitat anomenat cartutx.
El text narratiu no ha de limitar-se a explicar el que ja es veu dibuixat a la vinyeta, ha d'aportar altres informacions sobre la històriaque es narra. Els textos narratius tenen dues funcions:
-serveixen per aclarir les adaptacions o modificacions temporals i plantegen accions paral·leles o successives ("mentre...", "dies després...")
-serveixen per aclarir determinades imatges que poden provocar desorientació.

IMATGE
En un còmic es disposen els elements en la vinyeta com si fossin enfocats per una càmera de cine o de fotos;...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el comic
  • El cómic
  • comic
  • comic
  • El Comic
  • comic
  • EL COMIC
  • Cómic

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS