El desenvolupament en l’edat d’educació infantil : desenvolupament social, motor, afectiu. implicacions educatives

Páginas: 16 (3923 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2011
1. INTRODUCCIÓ

En aquest tema analitzarem el desenvolupament de l’infant fins l’edat de 6 anys pel que fa a les vessants social, motora i afectiva . Aquest període comprèn l’etapa d’educació infantil. És la primera etapa educativa i és de caràcter voluntari. Està estructurada en 2 cicles: llar d’infants de 0 a 3 i parvulari de 3-6. Els objectius bàsics que s’han d’assolir en acabar són:conèixer el propi cos i possibilitats d’acció, relacionar-se amb els demés, tenir curiositat cap a l’entorn i anar progressant en l’autonomia. Aquestes capacitats es desenvolupen a través de 3 àrees: descoberta d’un mateix, descoberta de l’entorn social i natural i intercomunicació i llenguatges (matemàtic, verbal, plàstic, musical i corporal). Recordem que aquests 3 aspectes es corresponen amb 3 dels5 objectius grals de l’educació: capacitat d’actuació i inserció social, motriu i equilibri personal. (8 capacitats)

Al llarg dels anys de què estem parlant (0-6 anys) té lloc un procés de complexificació de l’ésser humà que no es repetirà al llarg del desenvolupament. Les criatures, quan neixen, necessiten unes cures mínimes i una atenció no gaire complexa. A mesura que van creixent, es vaduent a terme una complexificació de les seves demandes com també de les seves capacitats de resposta. Es tracta d’explicar quin és el procés general de desenvolupament en aquesta edat per tal de que ens serveixi com a guia per identificar què és o no habitual que sàpiga fer, sàpiga dir un nen o una nena d’una edat o una altra. Això dependrà de múltiples factors. En termes generals podríem dir queles capacitats actuals d’un infant estan definides per la interacció entre la maduració físico-psíquica i les possibilitats que li ha ofert l’entorn fins aquell moment.

Així doncs, començarem fent unes breus reflexions al voltant del concepte de desenvolupament en l’edat d’EI (punt 2) per passar a continuació a exposar les característiques principals d’aquest en l’àmbit motor (punt 3), afectiu(punt 4) i social (punt 5). Pel que fa a les implicacions educatives, en farem referència a cada un dels apartats així com al punt 6 amb el que tancarem el tema tot presentant-ne un breu resum. Cal tenir present que el desenv de l’infant és global i interactiu. La separació en àrees és purament funcional, per facilitar-ne l’estudi.

2. EL DESENVOLUPAMENT EN L’EDAT D’EDUCACIÓ INFANTILEntenem per desenvolupament, un procés de creixement global, continu i interactiu de factors ambientals i biològics, en el que el nen va aconseguint autonomia i independència. El desenv infantil ha estat abordat des de diferents escoles.
La psicoanalítica la descriu amb un seguit d'etapes successives, les quals fan incidència principalment el àmbit de la sexualitat i la libido. L’EI coincideix ambetapa: oral (0-1 a), anal (2a) i fàlica (3-5a).
Per a Wallon, allò important radica en el conjunt de components, la persona és vista com a una unitat dinàmica que s'insereix en un mitjà que la modifica orgànica i psicològicament. Entén l’home com a una unitat biosocial.
L’enfocament cognitiu de Piaget, descriu etapes del desenv, universals, determinades genèticament i relacionades ambI'edat cronològica i I'aconsecució d'unes fites evolutives. L’EI coincideix amb I'etapa sensomotora (0-2a) i preoperatòria (3-7a).
Per últim Gessel incideix en els canvis estructurals.

El que queda clar és que tot el desenv és fruit de la maduració biològica (genètica) i la influència de I'entorn, les experiències. Hi ha certs aspectes tancats, que venen predeterminats, i d'altres obertspreconfigurats genèticament com a potencialitats a partir del calendari maduratiu i experiències d' aprenentatge. Així doncs, entre allò físic- maduratiu i allò relacional, el desenv psicomotor estarà subjecte a lleis biològiques relacionades amb la maduració però subjectes a l’interacció i l’estimulació.

Així doncs, el calendari maduratiu és especialment indicatiu de les possibilitats i de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Desenvolupament Afectiu, Social I De La Personalitat
  • Etapes del desenvolupament afectiu
  • Desenvolupament prceptiu i motor
  • Educacion infantil- desenvolupament socioafectiu
  • Desenvolupament social de l'infant
  • Desenvolupament
  • Desenvolupament
  • Desenvolupament i aprenentatge surant l'edat escolar

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS