El desenvolvimiento del concepto de propiedad

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (444 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 5 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
HISTÒRIA DE L’ANTROPOLOGIA
Marta Romogosa Casaoliva
COMENTARI DE TEXT. Dossier 'Lectures del curs'
Lewis Henry MORGAN, “El desenvolvimiento del concepto de propiedad”, a La sociedad primitiva,Madrid: Ayuso, 1971 [1877]:523-545

* Quina és l'orientació teòrica de l'autor i com es reflecteix aquesta en el text?
Sens dubte, l’orientació teòrica de l’autor es clarament evolucionista i eltext llegit n’és una mostra. L’evolucionisme neix cap a mitjans del s.XIX a Europa amb l’idea d’internar explicar les similituds i diferències entre els fenòmens socioculturals al llarg de tota lahistòria. El concepte d’evolució insta a que les societats evolucionen històricament de forma lineal. En aquesta evolució cada societat es troba en una etapa de desenvolupament diferent a la resta, peròtotes tendeixen a seguir la mateixa pauta.
Des d’aquest punt de vista, Morgan va explicar la evolució de la humanitat a partir dels canvis que s’anaven observant en la subsistència (invencions idescobriments), les formes de govern, el llenguatge, la família i la seva organització, la religió, la propietat, la vida domèstica i l’agricultura. Una mostra d’aquestes teories és la que proposa enaquest fragment de “La societat primitiva” (1877). Morgan divideix l’evolució de la cultura en tres etapes principals: salvatgisme, barbàrie i civilització en les quals, salvatgisme i barbàrie consten desub-etapes evolutives.
Així doncs, comencem definint la primera etapa, la que s’ha anomenat “salvatgisme”. En el salvatgisme inferior la subsistència estava basada en la recollida de fruitssilvestres i el domini del foc. La possessió de recursos era comunal i l’aparellament entre persones tendia a la promiscuïtat. En el salvatgisme superior trobem la invenció de l’arc i les fletxes. La filiacióes reconeixia principalment a través de les dones i el matrimoni entre germans estava prohibit.
Amb l’arribada de la ceràmica i l’inici de l’agricultura, comença el canvi evolutiu. Deixem de...
tracking img