El desenvolvimiento del concepto de propiedad

Páginas: 2 (444 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2010
HISTÒRIA DE L’ANTROPOLOGIA
Marta Romogosa Casaoliva
COMENTARI DE TEXT. Dossier 'Lectures del curs'
Lewis Henry MORGAN, “El desenvolvimiento del concepto de propiedad”, a La sociedad primitiva,Madrid: Ayuso, 1971 [1877]:523-545

* Quina és l'orientació teòrica de l'autor i com es reflecteix aquesta en el text?
Sens dubte, l’orientació teòrica de l’autor es clarament evolucionista i eltext llegit n’és una mostra. L’evolucionisme neix cap a mitjans del s.XIX a Europa amb l’idea d’internar explicar les similituds i diferències entre els fenòmens socioculturals al llarg de tota lahistòria. El concepte d’evolució insta a que les societats evolucionen històricament de forma lineal. En aquesta evolució cada societat es troba en una etapa de desenvolupament diferent a la resta, peròtotes tendeixen a seguir la mateixa pauta.
Des d’aquest punt de vista, Morgan va explicar la evolució de la humanitat a partir dels canvis que s’anaven observant en la subsistència (invencions idescobriments), les formes de govern, el llenguatge, la família i la seva organització, la religió, la propietat, la vida domèstica i l’agricultura. Una mostra d’aquestes teories és la que proposa enaquest fragment de “La societat primitiva” (1877). Morgan divideix l’evolució de la cultura en tres etapes principals: salvatgisme, barbàrie i civilització en les quals, salvatgisme i barbàrie consten desub-etapes evolutives.
Així doncs, comencem definint la primera etapa, la que s’ha anomenat “salvatgisme”. En el salvatgisme inferior la subsistència estava basada en la recollida de fruitssilvestres i el domini del foc. La possessió de recursos era comunal i l’aparellament entre persones tendia a la promiscuïtat. En el salvatgisme superior trobem la invenció de l’arc i les fletxes. La filiacióes reconeixia principalment a través de les dones i el matrimoni entre germans estava prohibit.
Amb l’arribada de la ceràmica i l’inici de l’agricultura, comença el canvi evolutiu. Deixem de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • concepto de propiedad
  • CONCEPTO DIAN IVA EN LA PROPIEDAD HORIZONTAL
  • Concepto De Propiedad
  • Evolucion juridico filosofica del concepto de propiedad inmobiliaria
  • RESUMEN DE CUARTA PARTE ( DESENVOLVIMIENTO DEL CONCEPTO DE PROPIEDAD) DEL LIBRO “LA SOCIEDAD PRIMITIVA” DE...
  • Concepto Propiedad Intelectual
  • UN ESCAMOTEO DE LOS JURISTAS: EL CONCEPTO DE PROPIEDAD
  • Un Escamoteo De Los Juristas: El Concepto De Propiedad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS