El forat a la capa d'ozo

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (524 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 1 de noviembre de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
El Forat de la capa d'ozó
Jonathan Hernàndez
Els científics coincideixen a afirmar que al nostre planeta s'han registrat canvis significatius en el clima que cridan l'atenció: no s'arriben a posard'acord en la causa que entre 1980 i 1995 es registressin lestemperatures mitjanes més alta de la Terra de l'últim segle.
L'efecte hivernacle és necessari per a la Terra
En contra del que puguisemblar, l'efecte hivernacle és un fenomen natural i necessari, causat per la presència de gasos a l'atmosfera. Aquests i altres gasos retenen l'energia calòrica que es rep del sol i mantenen latemperatura dins dels límits que permeten el desenvolupament de la vida. Sense la seva concentració, la temperatura terrestre seria similar a la de la lluna, uns 18 graus sota zero. Per tant, l'efectehivernacle no constitueix, per si mateix, una amenaça per a la vida a la Terra. Però l'activitat humana, principalment durant les últimes dècades i a l'hemisferi nord, tendeix a elevar la concentració de CO2,mentre amenaça la presència d'altres gasos vitals com l'ozó (O3).
[pic]
[pic]
Què produeix la disminució de l'ozó?
Quan l'any 1977 investigadors de la Universitat de Califòrnia van detectar al'Antàrtida alteracions en el nivell del gas i vuit anys més tard un nou mesurament va assenyalar una disminució del 40%, va saltar l'alarma. La falta d'ozó suposa un perill, ja que d'ell depèn elbloqueig dels raigs solars que produeixen un dany.
Els clorofluorocarbonis (CFC) i altres compostos sintètics relacionats amb ells suposen, pel que sembla, una amenaça a la presència d'ozó a les altures.Es tracta d'elements químics molt fàcils d'obtenir però difícils de suprimir, utilitzats com a propel·lents o gasos impulsors en aerosols i escumes per a la neteja de peces electròniques, que podrienafectar de forma negativa la quantitat idònia de gas a l'atmosfera.
O2 + radiació ultraviolada --> 2 O(radical)
O2 + O(radical) --> O3
O3 + radiació ultraviolada --> O2 +...
tracking img