El Franquisme

Páginas: 6 (1289 palabras) Publicado: 8 de mayo de 2012
FICHA BIBLIOGRÁFICA :

Autor: José Emilio Castelló
Editorial: ANAYA
Colecció: Biblioteca básica
Sèrie: Història
Any de publicació: abril 1988
Lloc de publicació: Madrid
Impresió: juny de 2008

LA DICTADURA DEL GENERAL FRANCO
Un cop va acabar la guerra civil espanyola el dia 1 d'abril de 1939, a Espanya es va implantar una dictadura militar imposada pel generalFrancisco Franco que va tenir un poder absolut i il·limitat fins la seva mort el 20 de novembre de 1975.

Franco era un militar que va fer la seva carrera militar a Africa i que professava un catolicisme que es va incrementar durant la guerra, va imposar un nacionalisme espanyol agressiu i excloent les altres nacionalitat del territori i imposant la jerarquia, la disciplina i l'orde com a valorsnacionals.

Tanmateix el regim franquista va estar carecteritzar per dividir el pais entre vencedors i vençuts, acceptar un únic partit i per ser una versió del feixisme a Espanya. En aquells moments la dictadura va conviure en un cotext internacional on hi havia el nazisme alemany i el feixisme italià.

Franco va rebre el suport de l'exercit, l'esglesia i els falangistes que van donar suportdurant tota la dictadura i vam ocupar els càrrecs polítics del règim.

ESPANYA DURANT LA SEGONA GUERRA MUNDIAL (1939-1945)

Espanya quan va esclatar la segona guerra mundial l'1 de setembre de 1939, en un principi es va declarà neutral tot i que un cop alemanya va obtenir les primeres victories va mostrar una simpatia cap els països de l'eix i fins i tot va enviar la Division Azul a lluitar alfront soviètic, a tot això també cal sumar-hi el gran nombre de republicans que havien fugit a França per gaudir de llibertat pero que es van trobar amb una altre guerra i molts d'ells es van veure obligats a lluitar contra el nazisme alemany com és l'exemple de La Nueve, formada per republicans espanyols que va participar en la lliberació de França.
Finalment un cop les coses van anar malamentper les potencies de l'Eix Espanya es va tronar a declarà neutral i es va dotar de les Corts i el Fuero de los Espanyoles per mostrar una imatge més representativa del règim.


ELS ANYS DE L'AILLAMENT (1945-1950)

Una vegada va acabar la Segona Guerra Mundial l'any 1945, es va crear l?ONU per tal de buscar la pau i fomentar les relacions entre països, però aquesta instiució no va admentreEspanya ja que era considerada com l'últim reducte del feixisme, i va aconsellar retirar les embaixades de Madrid.

Davant d'aques context Franco va prendre una sèria de mesures com per exemple l'eliminació de la salutació amb el braç oficial des de 1937, va donar una amnistia parcial per els presos polítics, i finalment va crear l'anomenada llei de succesions per tal d'eliminar la dictadurapersonal i establir una monarquia en la seva substitució.


LA GUERRA FREDA I LES RELACIONS AMB ELS ESTATS UNITS.

A partir de 1950 es va crear una tensió creixent entre els EUA i l'URSS fet que va provocar que els EUA canviesin d'actitud envers la disctadura franquista, els Estats Units van concedir prèstecs al govern espanyol el 1949, el 1950 a més de la retirada de l'aillament diplomanticde l'ONU. Finalment el 1953 es va firmar el pacte de Madrid a partir del qual es craven bases nord americanes a Espanya a canvi de protecció i finançament i el 1955 Espanya era admesa a l'ONU com a membre de ple dret.

RETROCES I MISERIA.

La fi de la guerra civil va provocar una forta destrucció del pais i uns enormes costos economics , a més a més això va provocar un descens de la poblacióagrícola i industrial, i una caiguda del nivell de vida.
El primer període de postguerra va estar carecteritzat per la fam i la misèria i per una política económica basada en l'autarquia que va promoure l'aïllament economic amb l'exterior i l'intervenció de l'Estat en la producció i la fixació de preus.

Va ser també en aquest període quan es va crear l'INI amb la finaliatat de que l'Estat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS