El hierro

Páginas: 6 (1474 palabras) Publicado: 16 de enero de 2012
|
Activitat sísmica al Hierro |
Ciències del mon contemporani |
|
|
|

|

INTRODUCCIÓ
La illa del Hierro és la mes jove del arxipèlag canari, amb una edat geològica d’uns 1, 12 milions d’anys. Al contrari de la resta de les illes que es troben en una tercera fase de creació, el Hierro encara està en la primera. En el cas d’aquesta illa, la escorça oceànica està pràcticamentquieta, fet que va provocant que les illes no tinguin una distribució lineal y que puguin donar-se fenòmens volcànics en illes antigues. La forma de la illa fa intuir que la seva forma ha estat esculpida per grans esllavissades , sobretot la cara norest (una gran esllavissada produïda fa 130.000 anys) i en la cara surest, alguna cosa molt típic d'illes volcàniques, on la inestabilitat gravitatòriadels vessants i l'activitat sísmica i volcànica poden desencadenar aquests fenòmens. Sobre la seva superfície més de 500 volcans dibuixen un paisatge únic.
ERUPCIÓ DE 1793
El 1793 segons les cròniques, van tenir una sèrie de fenòmens sísmics a la zona del Verodal (oest de l’illa) encara que en cap dels documents de l'època es va registrar erupció alguna. Hernández Pacheco porta a terme unestudi vulcanológic localitzant la possible erupció en el volcà Llom Negre, situat a Platja Verodal datant aquest esdeveniment volcànic. El Hierro és l'illa amb major densitat de volcans de Canàries, existint els més de 500 cràters a cel obert i altres 300 coberts per colades de lava més recents. Actualment existeixen 70 coves i tubs volcànics catalogats, destacant la Cova de Don Just amb 6quilòmetres de longitud.
PRIMERS MOVIMENTS
Des del migdia del 17 de juliol de 2011 es va comença a notar, a la xarxa de vigilància sísmica de l'Institut Geogràfic Nacional, un increment significatiu de l'activitat sísmica de baixa magnitud, al municipi de Frontera, centrada a la zona costanera de Sabinosa. Els sismes tenen una magnitud inferior a 3,0 en l'escala Richter, i no són sentits per la població.El 22 de juliol es reuneix per primera vegada el Comitè de Seguiment i Vigilància Volcànica. Aquest decideix que no cal prendre cap mesura especial amb la població.
La situació roman així durant la segona meitat del mes de juliol, el mes d'agost, i els primers dies de setembre, amb sismes de baixa magnitud, algun dels quals és sentit per algunes persones. Davant la durada d'aquesta etapa desismicitat instrumental, i la inquietud que sorgeix en algunes persones, el Comitè de Seguiment i Vigilància Volcànica, decideix el 2 de setembre, activar l'estat de prealerta i començar accions de comunicació a la població.

MOVIMENTS IMPORTANTS
A partir del dia 20 de setembre s'aprecia un lleuger augment de la sismicitat i les deformacions del terreny, el que fa que el Govern de Canàries elevi,el 23 de setembre, el nivell d'alerta, que es representa amb un semàfor, de verd a groc. Aquest increment de la sismicitat es va manifestar cridanerament els dies 24, i el 25, amb sismes de magnitud 3,4, a la zona del Julan el primer i al Golf el segon. El segon va ser sentit àmpliament, per la qual cosa se ​​li va assignar una intensitat de IV. Es va localitzar a una profunditat de 15 quilòmetres,i va ser seguit per un nou tremolor amb una magnitud de 3,2. Al mateix temps que s'apreciava l'augment de la sismicitat, els focus dels sismes s'anaven desplaçant des al nord, al mar, a la zona del Golf, cap al Sud, creuant l'illa, fins a l'anomenat mar de les Calmes, al sud de l'illa i quedant la majoria a menys de 10 km de la costa.
El dia 27 de setembre, es registren prop de cent sismes, delsquals 6 són sentits per la població, amb intensitats de II i III. El major d'aquests moviments sísmics es va detectar amb una magnitud de 3.6, localitzat al mar, a 11 quilòmetres de profunditat. La caiguda d'algunes pedres i la possibilitat de l'increment de la intensitat i freqüència sísmica, va fer que les autoritats, davant el risc de despreniments, decidissin l'evacuació les persones que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Hierro
  • el hierro
  • El hierro
  • hierro
  • Hierro
  • El hierro
  • el Hierro
  • hierro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS