El jardin de las delicias de el bosco

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1498 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 9 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
EL JARDÍ DE LES DELÍCIES
El Bosco
Sara Domínguez Nicolino P4 Tècniques d'Expressió Graficoplàstica

HIERONYMUS BOSCH(1453-1516)
Sobre la figura de Jerome van Aken "El Bosco" és poc el que sabem amb certesa. Va neixer a Bolduque al 1453 en el se d'una família d'artesans pintors, va desenvolupar tota la seva vida artística a la petita ciutat de Hertogenbosch ("Bosc del Duc"), localitzada a lamoderna Holanda, prop de la frontera belga. Encara que no ho sabem amb seguretat, és de suposar que va aprendre el seu ofici al taller del seu pare o d'algun dels seus oncles. Els seus clients, la seva pertinença a la Confraria de la Germandat de la Mare de Déu i un matrimoni socialment beneficiós van ajudar a ser conegut en pocs anys. Al començament del segle XVI ja era un artista de nomconsolidat en els Països Baixos, amb encàrrecs d'alts personatges públics, i fins i tot la seva fama s'estén fora del país. Durant el segle XVI va ser imitat per nombrosos pintors, especialment Bruegel el Vell. La seva situació econòmica li concedia una certa llibertat a l'hora d'expressar les seves idees en la pintura de manera més personal que la majoria dels pintors de l'època. Conegut per les sevesenigmàtiques pintures que il.lustren complexos temes religiosos amb una imaginació fantàstica, el Bosco, viu el canvi entre dues èpoques, enfonsant les seves arrels en la tradició medieval. En la seva obra apreciem el vitalisme típic d'una societat en crisi, en la qual es gesta el germen de l'humanisme renaixentista. Elements significatius d'aquest moment i d'aquesta societat són l'heretgia, la fe,la moral, l'alquímia, la bruixeria, l'erotisme, el demoníac i, com a aglutinant de tot, la religió. És per això que l'obra del Bosco apareix impregnada de tots aquests temes al ser el seu testimoni. A través de les seves pintures, allunyades de les tradicions dominants en la pintura flamenca i impregnades de fantasia desbordant i de vivències populars, el Bosco realitza una crítica de lesinstitucions i costums del seu entorn, en línia amb altres moviments espirituals de l'època. En la seva obra destaquen: El jardí de les delícies, El carro de fenc, Els set pecats capitals, L'extracció de la pedra de la bogeria, Crist portant la creu, i Les Temptacions de Sant Antoni.

EL JARDÍ DE LES DELÍCIES

El Jardí de les Delicíes De tuin der luste El Bosco, 1500-1500 Oli sobre taula 220 x 389cm Panell esquerre: 220 x 97,5 cm Panell central: 220 x 195 cm Panell dret: 220 x 97,5 cm Museo del Prado, Madrid.

El tríptic mostra la història del món i com el pecat es va anar estenent des del paradís cap a l'infern. A les taules exteriors del tríptic veiem una esfera transparent que simbolitza la Creació del món, aquesta transparència potser vol donar a entendre la fragilitat del món.Observem que només hi han formes vegetals i minerals, i no trobem cap animal ni persona. Això vol dir que són els primers dies de la creació on Déu encarà no havia creat a l'ésser animal. Aquesta cara del tríptic està pintada en tons grisos, blancs i negres, no hi han representats ni el Sol ni la lluna. A la part superior esquerra trobem una petita imatge de Déu amb una tiara i una Bíblia sobre elsgenolls, també hi trobem una inscripció de la Bíblia (Salm 33). En el següent panell es mostra una escena del Paradís a la qual Déu lliura Eva a Adam com a dona. Aquest és l'origen del pecat, de la luxúria, que es desencadena en la taula central. El Bosco reprodueix la mentalitat medieval: "la culpa d'Eva" en l'inici dels mals de la Humanitat. A la part superior estan representades la Font de laVida, l'Arbre del Bé i del Mal -amb la serp- i l'Arbre de la Vida -un exòtic dragoEls personatges principals estan envoltats d'animals, alguns lluitant entre ells, anunciant els futurs mals del món. S'ha volgut veure en ells un significat simbòlic, procedent de les bèsties medievals. En alguns casos potser hi ha simplement una intencionalitat burlesca i desenfadada, com en el conillet, al·lusió al...
tracking img