El lenguaje

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 13 (3045 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 3 de febrero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
LLENGUATGE
El llenguatge te un període limitat per desenvoluaprse, durant els primers anys de vida(periode critic i plasticitat). Desprès pots aprendre, pero costa mes. L'aïllament social te incidència sobre el llenguatge i això passa perquè son especies neotènies.

Els animals es comuniquen amb gestos,cants, sorolls.. aquestes comunicacions son de carcter innat(desde que neixes) requereix unsmodels d'aprenentatge. Els crits que semeten o sons son limitats encanvi el nombre de paraules es ilimitat ya que tenim un gran ventall y podem formar moltes paraules.

Es va fer experiemntes per ensenyar animals el llenguatge humà (ximpanzés, primats, lloros..). No tenen exit a causa de la seva anatomia que presenta la seva laringe pero si els ensenyen símbols o fitxes. En E.U es va fer en quel'animal relacionava la fitxa amb alguan cosa. Molts animals van aprendre entre 600 i 700 paraules, van saber plantejar preguntes, dir quan tenien gana o quin aliment volien.

Es van obtenir millors resultats amb las famelles ja que representan que son mes comunicatives y també amb els individus joves.
El lloro ALEX va aprendre molt i arribava a construir paraulas. També ha fet experimentsamb dofins, gracies a la seva intel·ligència.
Hi han dues opcion samb els resultats:
* Diuen que els animals entenen i comrpenen, que hi ha un proces de aprenentge que es pot comparar amb el del un nen petit.
* Altres cientifics diuen que els resultats son pobres comparats amb l’inversio que es fa, i si deixes de enseanyarlos desapareix el que ha apres.
Apratir de la repeticio de sons ioracions acaban aprenent.el llenguatge huma es arbitrari i convencional. La comunicacio entre humans es diferent( llengues diferents).
Els diferents SIGNES que hi ha son:
* INDICI: signe natural (fum-foc, febre-malalt).
* ICONA: signe artificial hi ha una relacio de semblarse (senyal de trafic).
* SIMBOLS: signe arbitrari no hiha cap relació, la relacio entre signes podria ser alreves(semafor).
El carácter articulat es que a partir de fonemes construim paraules, i si articulem parules fem frases i oracions. El llengautge huma te de caracteristica que es una parla despalçada podem parlar del passat, de coses que no esatn aquí i de referirnos a un ventall de coses que no estan presents, encanvi en el llenguatge animal aixo no existeix.
No es natural, si ho fas tots parlariem=.Gracies al llenguatge em pogut transmetre la cultura i que en els animals no existeix. El seu simbolisme (llengut huma) son representacions de la realitat. Els animals necessiten veure les coses i elements per relacionarlos, i permet la abstracio de ideas inmaterials (sentiments…). Es creatiu ja que llengautge no esat limitat, es poden crear paraules y va evolucionan el llengatge.
El llengautgete molt ventalls, el quotidi, per expressar sentiemnts, a vegades l’utilitzem per aprlar del llengautge(metelinguistica), es troba unit al aprenentatge i aquest proces te un limit(plasticitat neuronal).
CHOMSKY: TEORIA INNATISTA
Ell diu que en el cervell hi han uns aspectes innas que son les estructures i regles gramaticals que son universals(subjecte i predicat). Aixo justifica el llenguatge.Diu que tens uan base que gracies a ella podras anar aprenen i es relaciona amb el racioanlisme.
SKINNER: TEORIA CONDUCTISTA
Diu que tot deriva de laprenentatge, que aquest proces es un d’imitacio i repeticio dels adults i del reforç(premi) que incrementa que repeteixis aquella conducta. Es relaciona amb l’empirisme. El nen quan plora trnasmet activitats fisiologiques.
Als 3 o 4 mesos elsandons coemncen a parlar(papa, mama). Cap als 12 msos els nens dominen unes 10 o 12 paraules, tenen ssentit la frase, diuen paraules-frases que indican posesio. El nens dels 1 o 2 anys amplien els seus coneixements. Un proces d’ampliació extraordianri de la capacitat lingüística. El nen es troba condicionat per el seu entorn, el cual te uan imitacio. No es corrcte aprlar el nen amb un vocabualri poc...
tracking img