El mito de la caverna

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1244 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de febrero de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
Laura Isaza S3
Plató: El Mite de la Caverna

• Reflexiona ara sobre la importància que penses que té el fet que el tipus d’expressió utilitzat per Plató sigui un mite.
En grec mythos significa discurs, paraules. El mite es un discurs convertit en relat. En aquella època i cultura els mites eren històries verídiques que explicaven l’origen d’un fet per mitjà d’esdeveniments protagonitzatsper herois o deus. El mite de la caverna no està protagonitzat per herois però si que volia explicar un fet real per a Plató, el món de les idees.
Suposo que Plató va voler escriure un mite per a arribar al poble de manera més fàcil i per que fos intel·ligible per tothom. Per que la gent reflexionés i pogués arribar a creure que ell tenia raó.

Treballem ja sobre el mite

• Què creus quevol dir l’autor amb aquest mite?
Amb aquest mite Plató volia explicar el món de les idees, la diferència entre el món de les idees i el món sensible. Per a ell l’única cosa real són les idees i això ho demostra amb que els homes que estan dins de la caverna encadenats només creuen que existeixen les ombres que veuen i creuen que aquestes ombres són les que produeixen els sons que escolten. Aixòho desenvolupa el pensament, les idees, a partir de la seva ment desenvolupen la seva pròpia realitat.

• Fes una llista dels diferents personatges que intervenen en el mite, els objectes que apareixen, les activitats que exerceixen i l’escenari en que es mouen, així com sobre els estats d’ànim que travessen els personatges.
Personatges: Presoners i persones lliures.
Els presonersacostumats ja a la seva vida a la caverna pateixen quan surten al exterior, els hi enlluerna el sol i els hi fa mal als ulls, tot ho veuen nou, irreal, ja que creien que la caverna era l’únic que existia i les ombres eren la única realitat,.
Després, si tornen a les cavernes els hi costarà acostumar-se a la foscor i ja sabran que les ombres són reflexes dels objectes, per tant no les veuran de la mateixamanera i sabran que els sorolls els emeten aquells que porten els objectes no les mateixes ombre.
Objectes: El foc, els objectes dels passejants, les cadenes.
Dins d’aquesta caverna, el foc és el que produeix la realitat, ja que gràcies a ell les ombres es donen.
Les cadenes són les dificultats que no els hi permeten veure allò que existeix fora de la caverna.
El mur també és important ja quesi no hagués estat, els presoners podrien haver vist les ombres dels passejants i no haguessin cregut que els objectes es movien per si sols ni parlaven. La seva realitat hagués estat totalment diferent.
La caverna fa que tot sigui fosc, cosa que fa que quan surtin els hi impacti molt més allò que estan veient per primer cop: la llum real del sol poderós que crea ombres al terra de tot esser oobjecte material.

• Una vegada fet això pensa que el mite és metafòric i interpreta cada un d’aquests elements dins d’una interpretació general del mite.
Plató vol fer una referència al món tangible i al món de les idees: en aquest mite el món tangible són els objectes i el món de les idees són les seves ombres. La realitat del presoner són les ombres ja que és allò que coneix i quedesenvolupa la seva ment, ell creu ferventment que aquelles ombres produeixen els sons que ell sent i que es mouen que si soles.
El foc és allò que crea la seva realitat, per tant Plató ho compara amb el sol, que ens dona la llum i fa existir.
La caverna es el món, el món del presoner que no ha vist res més en tota la seva vida, la seva realitat és foscor i els seus ulls estan acostumats a aquesta.
Lescadenes són els impediments, les idees més arrelades que et fan creure cegament en allò que per tu es veritat sense deixar-te buscar altres perques, com a la religió on els adeptes creuen en una realitat tan fortament que la sostenen tot i no tenir proves físiques.

Altres Preguntes

• Què té a veure aquest text amb l’educació, tal com insinua Plató al començament?
L’educació és la...
tracking img