el modernisme

Páginas: 6 (1313 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
EL MODERNISME
NARRATIVA
Es un moviment cultural i artístic s’origina a Catalunya a finals del s. XlX.
Va coincidir amb els canvis socials i econòmics que van modernitzar el país desprès de l’Exposició universal de 1888.
El modernisme volia transformar la cultura catalana, fins llavors regional i tradicionalista, en nacional i moderna.
Els artistes modernistes, d’origen social diversoses van enfrontar a la burgesia dominant guiats per idees de llibertat i progrés que es contraposaven a la visió materialista que la classe burgesa tenia de la cultura i de l’art. Aquest enfrontament entre l’artista modernista i la societat marcarà profundament tots els anys del moviment.
Data d’inici del modernisme 1892, any de la primera manifestació modernista, es el moment en el qual escomencen a difondre les idees a través de la revista l’Avenç.
La data d’inici es considera el 1911, coincidien amb la mort del poeta Joan Maragall i del pintor Isidre Nonell, però desprès d’aquesta data molt artistes modernistes van continua la seva obra sota els mateixos principis estètics.
ETAPES DEL MODERNISME
A Catalunya. Dos etapas.
Del 1892-1900, son els anys mes combatius al voltant de lesrevistes l’Avenç, Catatonia, Quatre gats i Pèl i Ploma. En aquest període es va promoure des de la revista l’Avenç, una campanya per a la reforma ortogràfics, impulsada entre d’altres per Pompeu Fabra i el moviment va aconseguir molt ressò gracies a les Festes del modernisme de Sitges.
Del 1900- 1911, el sector mes radical ideològicament, proper a l’anarquisme, va quedar arraconat i el modernismeva ser acceptat per la burgesia com a producte de consum. La revista Joventut i el diari El Poble Català van ser els òrgans que van difondre les idees del moviment en aquest període.
CORRENTS IDEOLOGICS
Van predominar dos corrents ideològics. Regeneracionisme i l’esteticisme.
Regeneracionisme: es va posar frontalment a la burgesia dominant i pretenia, regenerar la societat a traves de l’art.Aquest grup va sorgir de la revista l’Avenç. El poeta Joan Maragall s’hi va mostrar molt proper, tot i que en amb els anys es va anar apartant i va evolucionar cap a posicions mes conservadores.
L’esteticisme: consideraven l’art com a únic vehicle per a la salvació individual de l’artista, en una societat que no el comprenia. Els modernistes esteticistes no pretenen fer cap revolució social,sinóartística, i defensaven l’esperit sagrat de l’art, el que ells anomenaven com l’art per l’art.


L’ITERATURA MODERNISTA
Durant el modernisme coincideixen diverses tendències estètiques, que afecten tots els generes, des de la poesia a l’assaig. Però es en el gènere narratiu on es mostra d’una manera mes interessant l’evolució i la diversificació literàries.
El model de la novel·la realistade la segona meitat del segle XlX havia entrat en crisi a tot Europa. I la novel·la naturalista començava a donar símptomes d’esgotament. Apareix el decadentisme i el simbolisme que son els moviments mes innovadors.
L’escriptor modernista havia de buscar l’essència de l’emoció per arribar a la realitat interior, aquella que s’amagava darrera les aparences. Aquest es el principi de la novel·lasimbòlica, que presenta com a termes recurrents de la lluïts entre el jo i la naturalesa, entre l’esser humà i el mon.
El decadentisme va influir també en la narrativa modernista, en individualisme, l’aïllament espiritual de l’artista, la visió sagrada de l’art i interès per escriure els elements morbosos, lletjor...
VICTOR CATALÀ
Pseudònim de l’escriptora Caterina Albert i Paradís.
Es lafigura mes destacada de la narrativa modernista.
Una de les seves obres mes importants es la infanticida, amb la qual va guanyar els jocs florals d’Olot.
Una altra obre molt important és Solitud. Una dona, la Mila una dona que ha de superar la insatisfacció de la seva vida buscant la realització persona, l’amor, i la llibertat en un entorn social opressiu.

LA POESIA
Els poetes modernistes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Modernisme
  • Modernisme
  • El Modernisme
  • modernisme
  • Modernisme
  • modernisme
  • El Modernisme
  • Modernisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS