El mundo de sofia

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 27 (6548 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 6 de diciembre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
EL JARDÍ DE L’EDÈN
En aquest capítol s’inicia el llibre, on l’autor ens presenta a la protagonista, Sofia, que un día va tornar a casa después de l’escola, va agafar les cartes de la bústia. Hi havia dos cartes per a ella. Aquestes cartes li plantejaven dos preguntes dificils de contestar: qui ets? i, d’on ve el món?
Sofia, confusa se’n va anar al Cau(el seu amagatall en el jardi, a reflexionarsobre aquestes preguntes.
Més tart, va tornar a la bústia i va replegar una atra carta, va pensar que seria de son pare, però era d’un altre pare que felicitava a la seva filla Hilde per mijtà d’ella. Sofia estava totalment confusa, no entenia que tenia que veure amb ella aquella Hilde i no sabia qui li havia pogut enviar aquelles cartes tan estranyes.

EL BARRET DE COPA
Sofia està moltpreocupada per les cartes i no queda amb la seua amiga Jorun, necesita resoldre els duotes que li han plantejat les cartes. Quan arriba a casa, va veure la bústia on es trobà una nova carta. Aquesta l’iniciarà en un curs de filosofia per cartes.

QUÈ ÉS LA FILOSOFIA?
Sofia estava molt cansada, però se li plantejaven molts spect, qui havia pogut portarla a casa? Perquè volia donar-li classes defilosofia? Va tornar a veure la bústia per si ja hi havia una altra.

La filosofia s’interesa per qui som i d’on venim, es pregunta per l’existencia de l’home o perquè en el món existent les coses són d’una manera i no d’una altra.
L’home naix i no coneix res, però va creixent I s’hi va acostumant a les coses existents del mon. Un bon filòsof es aquell que no s’acostuma al món, si no que intentasorprendre’s i preguntar-se per les coses existents en el mon.

Al primer trimestre vam verure en classe el que era la filosofia, vam definir-la com l’amor al saber: la filosofia s’ocupa de coneixer la realitat com un tot, en el seu specto mes radicàl.

UNA ESTRANYA CRIATURA
Com li havia dit en la carta anterior, el professor va començar la classe. L’unica cosa que necessitem per ser bonsfilòsofs és la capacitat de sorpresa. O compara amb la capacitat dels bebès. Aquests tenen curiositat per descubrir les coses del mono n han anat a parar i es sorprenen davan tot alló que veuen. Però una vegada creixe, perden aquesta capacitat de sorpresa, ja que s’acostumen al món.
Li planteja un experiment mental, imaginat que són a la taula la mare, el pare i un bebè; la mare se’n va a la cuina unmoment, alesmores el pare comença a flotar i el nen es posa a cridar, a la mare quan el veu es sorpren molt, ja que no està acostumada a veure que no es pot flotar, però el nen no es sorpren perquè no o sap. El pare es converteix en una criatura extrañilla, ja que no sembla que sigui un humà, perquè els humans no poden flotar.
Sofia havia començat a entendre les bases de la filosofia, i liplanteja preguntes i idees a la mare, que es sorprén de l’actitut de Sofia.

ELS MITES
Al matí següent, Sofia va anar a l’escola i en tornar tenia una nova carta.

LA VISIÓ MÍSTICA DEL MON
La filosofia va naixer a Grècia aprx 600 anys abans de crist. Fins alesmores, la gent resolia les preguntes en les religions. Aquestes explicacions es transmetien a través dels mites. Però a Grecia encara hihavia una visió mítica del mon.
Els primers filosofs grecs van criticar la mitologia d’Homer, i van dir qu els mites només eren imaginacions.
En les ciutats-estat de Grecia va començar una nova mentalitat: un sol individu podia plantejar-se preguntes filosòfiques sense necissitat de recorrer als antics mites. Va haver-hi una evolució: van passar d’un pensament mitologic a un basat en la rao iprocessos naturals.
Sofia va eixir del Cau i va pensar en tot el que li havia explicat el professor, i intentava donar explicacions als processos naturals que ocorrien en el jardí.

ELS FILÒSOFS DE LA NATURA
Sofia estava asseguda en el balancí pensant amb la posible relació que deguera tindre el seu professor de filosofia amb Hilde. Va tornar a rebre una carta.
EL PROJECTE DELS FILÒSOFS...