El partenó - fitxa tècnica

Páginas: 2 (375 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2011
EL PARTENÓ

El Partenó és un temple grec que va ser construït entre els anys 447 i 438 a.C.
Es pot localitzar a l’Acròpoli d’Atenes. És dòric però té detalls jònics.

Com tots els temples grecs,el Partenó s’aixeca sobre una plataforma (aquesta té 3 graons). Sobre aquesta plataforma s’aixequen les columnes dòriques (no tenen base), 8 a cada façana frontal i 17 a els laterals.

- Fust:presenta una robustesa sòlida decorada per estries d’aresta viva; i entre el fust i el capitell hi ha una motllura anomenada collarí.
- Capitell: està format per dues parts ( equí (forma de con)i àbac (està damunt de l’equí, té forma quadrangular). Cap d’aquestes dues parts té decoració.
- Entaulament: l’arquitrau és llis i sense ornamentació; en el fris s’hi poden trobar tríglifs imètopes i la cornisa està decorada als extrems amb unes escultures petites anomenades acroteris.
- Coberta: s’aixeca damunt de la cornisa. Té dos aiguavessos (actualment està desapareguda).

Lablancor del Partenó contrastava amb els colors vermells, daurats i blaus amb que estaven decorats els capitells, l’entaulament i el frontó ( els colors actualment s’han perduts).

És un temple dóric(columnes sense base) i perípter monòpter (està envoltat per una filera de columnes). A l’interior hi podem trobar dues parts: naos i opistòdom i s’hi accedia per el pronaos (format per 6 columnes). Ala naos s’hi trobava l’estatua de la deessa Atena, feta d’or i vori. La porta i les finestres estaven situades de tal manera que quan sortia el sol, la seva llum il·luminés l’estatua.

Al opistòdomhi guardaven el tresor del temple.

Relació amb l’entorn: El temple es mostra separat de l'entorn, situat en un terreny elevat i sobre uns graons (estereobat). La façana principal dóna cap a orient,el punt per on surt el sol, com és habitual a totes les construccions religioses de l'antiguitat. Aquesta orientació feia que l'edifici donés l'esquena a l'entrada principal de l'Acròpoli.

*...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Fitxa Tècnica Partenó
  • Fitxa Tècnica
  • Fitxa Técnica
  • Colonia Vidal Fitxa Tecnica
  • Jocs De La Fam (Fitxa Tècnica)
  • fitxa tècnica atena niké
  • fitxa tècnica transistors
  • Fitxa técnica recesión

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS