El Partenó

Páginas: 3 (688 palabras) Publicado: 25 de enero de 2015
EL PARTENÓ
Arquitectes: Ictinos i Cal· lícrates. (Fídeas va fer la supervisió escultòrica)
Cronologia:447-432 aC
Localització: Acròpolis d'Atenes (Grècia)
1-CONTEXT HISTÒRIC:
Aquesta obra estàsituada al període clàssis, situat en el 476 aC fins el 323 aC, entre les guerres mèdiques i la mort d'Alexandre el Gran.
Els perses (o medes) havien sotmès les ciutats gregues de l'Àsia Menor i esvan llançar a la conquesta de les polis de Grècia. L'any 490 aC van desembarcar a Marató on van ser derrotats a la batalla de Salamina.
A partir d'aquí els perses es retiren de Grècia i Atenes agafaprestigi pren el domini sobre la resta de les ciutats gregues i ceren la lliga de Delos. Predomini que dura fins a les guerres del Peloponès, en les quals Atenes s'enfronta a les altres ciutatsgregues.
Mig segle més tard totes les ciutats gregues, molt afeblides per les guerres, passen a ser sotmeses per un rei de Macedònia anomenat Filip (338aC) pare d’Alexandre el Gran.
Alexandre el Grantenia el projecte de crear un sol imperi, des d’Europa fins a Àsia, amb la llengua i la cultura gregues com a base. A la seva mort, però, el seu imperi es va dividir en diferents regnes.
Un cop acabadesles guerres Mèdiques reconstrueixen l'Acròpolis d’Atenes que havia quedat derruïa començant per el Partenó. Ho fan per demostrar el seu poder per que continuen liderant liderat la lliga de Delos. Totala reconstrucció va ser feta per encàrrec de Perícles (governador de la polis).

2-ANÀLISI FORMAL I ESTILÍSTIC
2.1-Anàlisi formal:
Material: Marbre
Sistema constructiu: Arquitravat
Elements desuport o alçat: columnes dòriques, (és a dir formades per la mètopa i el tríglif, el capitell dòric amb l’àbac i l’equi, i el collarí) i murs, hi ha una base de 3 graons (estereòbat, que culmina ambun últim graó, l’estilobat).
Elements suportats o cobriment: Entaulament compost d'arquitrau, fris i cornisa que recorre tot el perímetre horitzontal, també hi ha una coberta inclinada a dues aigües...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Partenó
  • Partenó
  • Parteno
  • El Partenó
  • partenó
  • Partenó
  • El Partenó
  • Partenó

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS