El poder de la identitat

Páginas: 14 (3468 palabras) Publicado: 15 de enero de 2012
Comentari:
El Poder
de la Identitat

Sociologia
1r. Treball Social
Índex de contingutsÍndex de continguts
Què entén Manuel Castells per identitat?3
Tipus d'identitat segons Manuel Castells3
Quins han estat per tu els espais, institucions i símbols més importants de cara a la construcció de la teva identitat.4
Explica la importància de la “xarxa” en els moviments socials queexplica l'autor 5
Explica la dimensió global del moviment ecologista i dels que es qüestionen el patriarcat.8
Quin lloc ocupa la política en la societat “xarxa” actual?10
Escull 5 conceptes que t'hagin cridat l'atenció i defineix-los.11
Com creus que seran les identitats en el futur globalitzat?12
Què n'has tret a nivell personal de la lectura del llibre?13

M. Castells (2003); El poderde la identitat. Barcelona, UOC.
El poder de la identitat és el segon volum d'una triologia que porta com a títol La Era de la Información, escrita per Manuel Castells. Aquest segon volum parla, principalment, de com els individus construïm les nostres identitats i com ens adaptem als canvis i al món.
Què entén Manuel Castells per identitat?Per Identitat, Manuel Castells, entès aquell procés deconstrucció del sentit, partint de la base d'un atribut cultural al que es dona prioritat per sobre de les altres fonts de sentit.
Ens apunta que no em de confondre una identitat amb un rol, no és sentir-se alguna cosa, va més enllà, les nostres identitats ens organitzen el sentit i els objectius de les nostres accions; sentiments, valors, etc; és per això que, mitjançant un procésd'individualització, les construïm nosaltres mateixos. Tot i això, segons Castells, les identitats també poden originar-se en les institucions dominants, encara que, només si les interioritzam esdevenen com a tals.
Les nostres identitats són construïdes fent servir elements de la història, la geografia, la biologia, les institucions productives i reproductives, la memòria col·lectiva i les fantasies personals,els aparells de poder i les revelacions religioses, o sigui, són construïdes gràcies a tot el que ens envolta, i tot això cada persona ho ordena de manera diferent depenen de les seves determinacions socials i els projectes culturals implantats en l'estructura social i l'espai/temps en el que li ha tocat viure, formant, així, la seva pròpia identitat.
Tipus d'identitat segons ManuelCastellsL'autor anomena tres maneres i orígens de la construcció de la identitat, que són:
Identitat legitimadora: que és introduïda per les institucions dominants de la societat per tal d'estendre i racionalitzar la dominació davant d'altres actors socials. Aquesta identitat forma actors socials, fent que segueixi l'ordre hegemònic actual, deixant les coses com són.
Identitat de resistència: queconstrueix aquells actors que es troben en posicions devaluades o estigmatitzades per la lògica de la dominació; és, segons Castells, la manera de construir la identitat en la nostra societat, ja que és aquella que lluita col·lectivament contra l'opressió. Són la que adopten aquelles persones que no estan d'acord amb l'ordre social actual.
Identitat projecte: és aquella que els actors socials,basant-se en materials culturals que tenen al seu abast, fan servir per construir una nova identitat que redefineix la seva posició a la societat. És aquella que, segons Alain Touraine, com cita Castells, produeix persones amb desig de ser individus; sorgeix d'aquelles persones que tenen ganes de lluitar per canviar una estructura social amb la que no estan d'acord.
Aquesta parteix d'unaidentitat resistència i difonen nous valors culturals de canvi en la societat informacional.

S'ha de tenir en compte que cada persona, així com un grup de persones, pot tenir diferents identitats i, també, que ponts tenir una identitat inicial i canviar-la.
Quins han estat per tu els espais, institucions i símbols més importants de cara a la construcció de la teva identitat.Tinc molt clar que hi ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Poder De La Identitat
  • El Poder De La Identitat
  • La Identitat
  • identitat
  • Identitat social, identitat mobil
  • MAALOUF IDENTITAT
  • Identitat cerdana
  • Psicología social. identitat social, identitat mobil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS