El progrés en Marx, Benjamin i Adorno

Páginas: 9 (2101 palabras) Publicado: 8 de enero de 2014







Progrés en
Marx, Benjamin i Adorno













Marc Duch Barrera
Filosofia de la Història
Dr. Aguilera
Filosofia
Presentació

En aquest treball vull veure una possible evolució de l'idea de progrés. Començant per l'idea de Marx i seguint amb les idees d'Adorno i Benjamin

Se que el comentari de text ha de ser sintètic i així intentaré que sigui. Però tambéespero que s'entengui que vaig per matèria. És a dir que no vull que el treball sembli descuidat, sinó que vull anar a la feina. Per això intentaré no deixar-me endur pel furor descriptiu en els prolegòmens del treball.


























Idea de progrés en Marx extreta del Manifest.
Marx va viure una època que podia fer pensar en el progrés. Els treballadorsforen la primera reivindicació. El proletariat gran nom per a la massa de treballadors que cada dia anaven a l'industria, la mina, el port o qui sap a quina zona de treball on s'usava la força i poc més. El fet de treballar usant la força no és cap mal en si. És totalment necessari que hi hagi treballadors, a seques. Persones que donen la seva força a canvi d'un sou. Però té un perill intrínsec, téel perill que les persones és transformen en material, en moneda. Aquesta és la primera gran barbaritat que va presenciar Marx. Que els suposat burgesos que havien lliurat al món del feudalisme feia 70 anys, ara havien passat a ser ells els senyors feudals.

El segon moment interessant és la industrialització i com la viu Marx. Se podria pensar que Marx no devia estar a favor del'industrialització. Res més allunyat de la realitat, Marx era defensor del treballador però també de l'avenç tècnic. La qüestió de l'avenç se tractarà a fons més endavant. Però s'ha de tenir en compte que Marx creia en l'avenç tècnic com un cert procés. És a dir que podia ajudar al proletari. Seguim amb les idees extretes del Manifest per a discernir una idea de Progrés.

S'ha de pensar que el sistema burgéstambé tenia un gran interès en l'avenç tècnic. Els era totalment necessari per a poder ser competitius. Però hi havia una diferència, la relació amb els diners que tenien els burgesos és digna dels reis als que havien enderrocat. No hi havia persones, ni màquines. Només diners, també podria ser que fos una idea preconcebuda. Però crec que se pot afirmar que els burgesos d'aquella època tenien unacerta similitud amb els mafiosos actuals és a dir que només té sentit el guanyar diners.

S'ha de dir de Marx que tenia una visió molt potent de dos coses molt actuals: les crisis econòmiques i de la globalització. De les crisis econòmiques va dir que serien cada cop més fortes i més difícils d'afrontar. Que les mesures de buscar nous mercats i exprimir els existents no podien donar resultatseternament. Crec que no és necessari escriure molt més. De la globalització n'era conscient que començaven ha estar dos continents molt relacionats econòmicament. Ara mateix és molt més, però Marx ja veia per on aniria la civilització.



Síntesi: Marx vol progrés tècnic acompanyat de la igualtat entre treballador i burgés. Això té un cert grau de sorpresa. Ja que no vol deixar que el nivellsigui diferent, sinó que vol que hi hagi un nivell similar. Però sent conscient dels perills que comportava havent parlat de la crisi i de la globalització, com pot ser que no penses en el planeta? Per aquesta pregunta farà falta avançar 50 anys en el temps i trobar-mos amb Walter Benjamin. Podríem dir que Marx encara pensava


Idea de progrés en Walter Benjamin extreta del text Mitjanit a laHistòria

El filòsof Walter Benjamin fa una primera crítica al progrés dogmàtic. Comença amb la confusió important de progrés Moral i Tècnic. Aquest és un dels cavalls de batalla més importants del text. Si confonem l'avanç tècnic amb l'avenç moral tenim un problema.

La creença de la il·limitació dels recursos, el temps i les persones. A més de que el domini tècnic ens ha afectat en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Adorno Y Benjamin Resumen
  • Resumen Bourdieu-Benjamin-Adorno Horkheimer y otros
  • Walter Benjamín, Gadamer y Theodore Adorno
  • Reseña Adorno y Horkheimer, Walter Benjamin
  • CAPITULO I PROGRA
  • El proletariat i marx
  • Marx i el socialisme
  • Comparación Entre Adorno Y Benjamin

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS