El repte de la lectura

Páginas: 5 (1017 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2014
El repte de la lectura
Què és llegir?
Llegir és un procés d’interacció entre el lector i el text, en el qual el lector actiu (que processa i examina el text) intenta obtenir la informació pertinent del text a partir dels objectius que es proposa.
Llegim per aconseguir alguna finalitat, ja sigui evadir-se; per plaer, oci o gaudi; per cercar informacions concretes; per seguir una pauta oinstruccions, per informar-se sobre un fet determinat... De fet, la interpretació que facem del text depèn en gran mesura de l’objectiu que ens motiva, dels coneixements previs que posseïm i dels coneixements sobre les estructures textuals (conte, novel·la, llibre de text, text expositiu, descriptiu...), que imposen restriccions a la forma com s’organitza la informació. Per tant, els objectius de lalectura, els coneixements previs i les estructures textuals s’han de tenir en compte a l’hora d’ensenyar als nens a llegir i a comprendre.
A partir de tot plegat, deduïm que el procés de llegir implica comprendre el text escrit, en la qual cosa intervé el text (forma i contingut), però també el lector, amb les seves expectatives, objectius i coneixements previs.
El procés de lectura. Unaperspectiva interactiva
S’ha considerat que els models d’explicació del procés de lectura poden agrupar-se entorn del model jeràrquic ascendent (bottom up) i descendent (top down). El model ascendent, centrat en el text, considera que el lector processa els elements del text de manera ascendent, seqüencial i jeràrquica, en el següent ordre: lletres, paraules, frases i text. Dóna gran importància a leshabilitats de descodificació. El model descendent considera que el lector, a partir de les hipòtesis i anticipacions prèvies, processa el text per tal de verificar si es compleixen les seves prediccions.
El model interactiu, en canvi, no se centra exclusivament ni en el text ni en el lector, parteix de la base que els elements que componen el text generen en el lector expectatives a diferentsnivells, de manera que la informació processada en cada nivell funciona com a entrada per al nivell superior, tot propagant la informació cap als nivells més elevats (lletres, paraules, frases, text). Simultàniament, les expectatives generades pel text a nivell semàntic guien la lectura i cerquen la seva verificació en indicadors de nivell inferior. El lector empra simultàniament els seus coneixementsprevis i els del text per tal de construir una interpretació encertada.
Predir, verificar, construir una interpretació
La lectura és un procés constant d’emissió i verificació d’hipòtesis, prediccions, cosa que condueix a la construcció de la comprensió del text. El lector, a mesura que llegeix, realitza inconscientment una sèrie de prediccions sobre qualsevol tipus de text, tot basant-se en lainformació proporcionada pel text i en els seus coneixements previs i contextuals.
L’eficàcia en la comprensió de lectura s’aconsegueix assumint el control de la lectura, cosa que implica tenir un objectiu i la capacitat de generar hipòtesis sobre el contingut que es llegeix. En l’establiment de prediccions hi desenvolupen un paper essencial els coneixements previs del lector i els seus objectiusde lectura. Els fets que succeeixen en una història (personatges, problema, acció...) ens permeten establir prediccions sobre el que succeirà en el seu transcurs. Tots els textos permeten l’establiment d’hipòtesis o prediccions. De fet, els textos expositius contenen una sèrie d’índexs (títol, subtítol, negreta, cursiva, esquema...), que permeten activar en el lector els propis coneixementsprevis, cosa que condueix a la comprensió del text. Cal que la funcionalitat d’aquests índexs sigui incorporada a les situacions d’ensenyament/aprenentatge de l’alumnat. Els organitzadors, concepte proposat per Ausubel que es refereix a les informacions prèvies a la lectura del text, tenen la funció d’establir ponts conceptuals entre allò que el lector ja coneix i allò que es desitja que aprengui.
Ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nous reptes didactica llengues
  • pene y sus reacciones , la venganza de reptar
  • Lectura
  • Lecturas
  • Lectura
  • La lectura
  • Lectura
  • Lectura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS