El rugby

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 7 (1566 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 1 de mayo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
RUGBY

●Introducció del Rugby: L'autèntic nom és Fútbol Rugbi, però popularment és més conegut com a Rugby. És un esport de contacte, amb dos equips enfrentats i que va nèixer a Anglaterra. És molt popular a les quatre nacions que componen el Regne Unit, com també és conegut a les seves ex colonies, Australia, Nova Zelanda i Sud Africa, i també a França, Italia i Argentina. A altres països esjuga, perè no es tan popular. L´Abril del 2010, 116 unions nacionals eren reconegudes pel International Rugby Board, què és qui regula aquets esport arreu del món.

El futbol i el Rugby, tenen els mateixos origens, però a mitjans del segle XIX, es van separar, donant així dos esports ven diferents.
Al Rugby es té un gran respecte per les regles, i per les decisions dels arbitres, que gairebémai són discutides, de totes maneres quan hi ha alguna jugada polèmica, es para el partit, i es veu el video de la jugada amb el TMO, (Television Match Oficial), que és el quart arbitre, encara que la decisió final sempre és del primer arbitre. Després del partit, jugadors, entenadors, arbitres, i part del public es reuneixen en el que s´anomena el tercer temps, que és una reunóo cordial on beuen imenjen, tots parlant del partit, comentant totes les jugades, incidencies, etc... Des de fa segles que es practiquen esports semblants, on intervé una pilota que es fa passar per un forat o estructura similar més grossa, fent servir qualsevol part del cos, així que és dificil posar-li data a la invenció d' aquest esport. Els asteques (500 a. C.), ja feien el “Pok-ta-pok”, el “Cuju” els xinesos(300- 200 a. C.), i el “Kemari” els japonesos (200-300 d. C).

Pok-to-pok asteca

Cuju xinès

Kemari japonès

●Breu història del Rugby: Al segle XIX als col·legis privats britànics, els estudiants, practicàven una mena de fútbol, al qual cada escola tenia les seves regles.
No va ser fins l'any 1823 quan un estudiant de teologia, anomenat William Webb Ellis, que durant un partit de fútbol,i desobeint les regles establertes, va agafar la pilota amb les mans, portan-la fins a la meta contraria fent gol. Aquesta història s'ha posat en dubte més de una vegada, però finalment ha sigut aceptada per la “International Rugby Board”, com el primer antecedent del Rugby actual. El trofeu que se entrega als guanyadors de la copa del món porta el seu nom.

Les primeres regles del Rugby modernes van fer al 28 d´Agost del 1845, per tres estudiants del col·legi de Rugby, William Delafield Arnold, W.W. Shirley y Frederick Hutchins, amb 37 regles per poder jugar. Altres col·legis es van oposar, i van redactar les seves regles. Entre els més famosos, van estar Eton(1847), i Cambridge (1848). Aquests deien que ells promovien mes l'habilitat que l'esforç físic.
Finalment el 26 d´Octobre de1863, varis col·legis britànics es van reunir a Londres en una taberna anomenada “Freemason's”, i van fer les regles del Rugby modern. El Gener de 1871 es va fundar la primera Federació, anomenada Rugby Football Union, integrada per 22 clubs. El Juny d´aquest mateix any, es van redactar i aprovar les regles del Rugby, i es va disputar el primer partit entre Escocia i Edimburg. Al 1877 es va passarde 20 a 15 Jugadors. Són en total 22 regles. L’any 2008 es van aprobar 13 modificacions, de les quals 10 es van incorporar a les ja existents.

A la imatge apreciem una placa que s'otorga com a creador del Rugby actual a William Webb Ellis.

●Especificacions( nombre de jugadors i característiques del camp):
Dos equips de 15 jugadors cadascun (també hi ha una varació amb 7 jugadors),s'enfrenten. El terreny de joc te forme rectangular, pot ser de gespa, sorra, neu, o gespa artificial. Les seves mides són; 100 metres de allargada, per 70 metres d'amplada. També sumem dues zones més de 22 metres als extrems de la zona, per marcatje (in-goal). Està destinada per recolzar la pilota i així tenir un Try o (assaig). Als dos extrems del camp, a la línia de marcatje, al centre hi ha dos...
tracking img