el siglo XX

Páginas: 5 (1088 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2013
ACTIVITAT IMPRESCINDIBLE PER PODER VALIDAR EL MÒDUL
Pes de la qualificació de l'activitat sobre el conjunt del lliurament: 70%
Contesta aquí les preguntes que has trobat al recurs: Instruccions per fer la tasca:  El primer terç del segle XX (Trimestre de Tardor)
Respostes
pregunta 1:
Encara que molts historiadors ho situen entre 1946 i 1966, per a uns altres el període està comprèsprincipalment entre 1948 i 1958,3 etapa que va tenir com a detonador a l'assassinat a Bogotà de Jorge *Eliécer *Gaitán, candidat presidencial dels liberals, el 9 d'abril de 1948, fet que va desencadenar una sèrie de protestes i actes violents a la ciutat els que es coneixen com el *Bogotazo.
Un cop acabada la Primera República el 1874, la monarquia borbònica es va imposar durant un període de temps quees coneix amb el nom de Restauració, una etapa que es va acabar el 1923 amb el cop d'estat de Miguel Primo de Rivera.
Les bases del sistema polític de la Restauració, van ser: la Constitució de 1876, el torn pacífic de partits en el poder i el caciquisme. Aquesta constitució establia la monarquia constitucional i un palament triat, des de 1890, per sufragi universal masculí. Però els nombrososperíodes d'estat d'excepció deixaven sense efecte les llibertats i els drets constitucionals, i les trampes electorals feien que la democràcia fos més aparent que no real.
Les eleccions van permetre l'alternança en el poder del Partit Liberal i del Partit Conservador, liderats per Práxedes Mateo Sagasta i per Antonio Cánovas del Castillo, respectivament. A començaments del segle XX, els dospartits van tenir nous dirigents, com el liberal José Canalejas i el conservador Antonio Maura.

Igualment alguns autors situen aquest període fins a 1953, quan el General Gustavo Rojas Pinilla va prendre el poder i va oferir el final de la guerra. Però va anar en 1958, quan realment es va posar fi al conflicte amb el pacte bipartidista denominat "Front Nacional" encara que alguns autors considerenque el final del període es va produir realment fins al cap de 1966 quan encara van persistir alguns esdeveniments violents.5
Desde 1876 , la Constitució en torn pacifíc de partits en el podetr i el caciquisme.Fins 1923 que va acabar amb el cop d'estat de Miguel primo de Ribera.
Pregunta 2:
Se conocio por los acontecimientos sucedidos en Barcelona y otras localidades catalanas, entre el 25 dejulio y el 2 de agosto de 1909. El detonante fue la movilización de reservistas para su envío a la zona de Melilla, mes que había comenzado la Guerra de Melilla, . Esta movilización fue muy mal acogida por las clases populares, debido reclutamiento, se podía quedar exento a filas mediante el pago de seis mil reales, no estaba al alcance de los más pobres l

pregunta 3:
A)El nacionalismoNacionalismo es la forma más perfecta de la libertad política de los pueblos, ,,El nacionalisme és un corrent de pensament que propugna a la nació com una de les bases del desenvolupament de la humanitat, tant en termes polítics com culturals. Es plasmà com a ideologia política i moviment social ja durant el segle XVII, es consolidà amb un corpus teòric durant el segle XVIII i esdevingué el correntpolític hegemònic durant el segle XIX.[1] S'han oposat a aquest corrent de pensament diverses doctrines polítiques al llarg de la història com ara l'absolutisme i les monarquies plurinacionals durant el segle XVII i XVIII, els corrents de pensament individualista -anarquisme- i les ideologies de classe -socialisme, comunisme- durant el segle XIX i XX, i avui en dia les idees defensores de laglobalització -cosmopolitisme, capitalisme global, governament mundial-.
,El Socialismo. es la forma más perfecta de la libertad de los pueblos económicamente .
-Socialistes que venien a ésser considerats com oposats al nacionalisme, avui els veieu com amb gran entusiasme han fet l'afirmació prèvia del dret a la llibertat de tots els pobles. I veus aquí com dos corrents que es creien oposats El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Siglo xx
  • Siglo Xx
  • siglo XX
  • siglo xx
  • siglo xx
  • Siglo Xx
  • Siglo XX
  • Siglo xx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS