El sublim en l'art.

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 4 (990 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 17 de junio de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
SUBLIM

L'adjectiu sublim prové del llatí sublimis, es tracta d'una categoria estetica, derivada principalment de l'obra Περὶ ὕψους ("Sobre el sublim") que fou escrita per Pseudo-Longino al segleI.

Així doncs les primeres concideracions sobre el sublim naixen a la Grècia del segle I d.c i tenen com a precedent les reflexions d'alguns pensadors anteriors com ara Plató i Aristòtil que donenforma al concepte de belleza.

Pseudo-Longino enten el sublim com allò dotat d'una força, incontrolable, que eleva l'anima, i ens deixa extasiats davant d'aquesta. L'any 1554 apareix a Basilea,una traducció al grec del seu tractat Sobre el Sublim, editada per Francecsco Robortello. En aquests temps l'art ja coneixia el sublim com a terrible, ja que donava aquesta sensació de nivell altíssimi deixava l'espectador en èxtasi. Més tard l'any 1674 Nicolas Boileau-Despréaux tradueix al francés el tractat, aquest contribueix a difonfre les idees del seu autor i comença a reactivar el debatestètic.

Diversos intelectuals han reflexionat sobre el significat de sublim des de d'aleshores ença,i n'han conclós diferents interpretacions.

L 'arribada de la 1º revolució científica té una granrepercussió en la mentalitat de les persones i de retruc en la concepció del sublim.Segons recents invetigacions, l'any 1590, Juan Roget inventa el telescopi,1 i Galileo en rebre notícies d'aquest nouinvent decideix dissenyar-ne i muntar-ne un. Aquests fets donen a l'home la posibilitat d'entrar en contacte amb l'univers.
D'altre banda Galileo ¡ fa un gran descobriment cientific i si finsllavors era vigent la teroia geocentrica de Ptolomeo que conceb terra com a centre de l'univers, Galileo reconcidera els fets i estableix la Terra com un planeta més que gira al voltant del sol i queobeeix com els altres planetes a les lleis de l'univers, aqueta teria s'estableix sota el nom de sistema heliocentic.
Aquests descobriment crea una situació d'angoixa ja que dona compte a la societat...
tracking img