El tiranosaurio

Páginas: 6 (1295 palabras) Publicado: 20 de enero de 2015
EL TIRANOSAURE


El tiranosaure (Tyrannosaurus rex, "rèptil tirà rei" en llatí) és un dinosaure, un dels més cèlebres arreu del món. Visqué al que actualment és l'oest de Nord-amèrica, amb una distribució molt més ampla que altres tiranosàurids. S'han trobat fòssils de tiranosaure en una varietat de formacions geològiques que daten dels últims tres milions d'anys del període Cretaci, entre faaproximadament 68 i 65 milions d'anys; va ser un dels últims dinosaures no voladors en existir, abans de l'extinció del Cretaci.
Com els altres tiranosàurids, el tiranosaure era un carnívor bípede amb un crani massiu, equilibrat per una llarga cua pesant. En comparació amb les grans i potents potes posteriors, les potes anteriors del tiranosaure eren petites, pero inusualment potents per laseva mida, i presentaven dos dits amb urpes. Tot i que altres teròpodes igualaven o superaven el tiranosaure en mida, fou el tiranosàurid més gran conegut i un dels predadors terrestres més grans, mesurant fins a 13 metres de llarg, fins a 4 metres d'alt al maluc, i fins a 6.800 quilograms de pes. Sent de llarg el carnívor més gran del seu medi, el tiranosaure podria haver estat un predador alfa,caçant hadrosaures i ceratops, tot i que alguns experts pensen que podria haver estat principalment un carronyaire.
S'han identificat més de 30 exemplars de tiranosaure, alguns dels quals són esquelets gairebé complets. S'han trobat teixits tous i proteïnes en almenys un d'aquests exemplars. L'abundància de material fòssil ha permès una recerca significativa de molts aspectes de la seva biologia,incloent-hi el cicle vital i la biomecànica. Els costums alimentaris, la fisiologia i la velocitat potencial del tiranosaure són alguns temes de debat. La seva taxonomia també és controvertida; alguns científics creuen que Tarbosaurus bataar, d'Àsia, és una segona espècie de tiranosaure, mentre que d'altres mantenen el tarbosaure com un gènere separat. Diversos altres gèneres de tiranosàuridsnord-americans també han estat sinonimitzats amb
Tyranosaurus



Tot i que el Tyrannosaurus rex era més gran que el ben conegut teròpode del Juràssic al·losaure, era lleugerament més petit que altres carnívors del Cretaci, com l'espinosaure i el giganotosaure.
El coll deltiranosaure formava una corva natural en forma de S com la d'altres teròpodes, però era curta i musculosa per tal de suportar el cap massiu. Les potes anteriors només tenien dos dits amb urpes, conjuntament amb un petit metacarpià addicional que representa les reminiscències d'un tercer dit. En contrats, les potes posteriors estaven entre les més llargues en proporció a la mida del cos entre elsteròpodes. La cua era pesant i llarga, a vegades contenia més de quaranta vèrtebres per tal d'equilibrar el cap i tors massius. Per tal de compensar l'immens volum de l'animal, molt ossos de l'esquelet estaven buits, reduïnt el seu pes sense una pèrdua significativa de força.
El crani de tiranosaure més gran conegut merusa més de 1,5 metres de longitud. Però el crani del tiranosaure tenia una formasignificativament diferent respecte els teròpodes grans no tiranosauroïdeus. Era extremadament ample a la part posterior però tenia un musell estret, conferint-li una visió binocular inusual. Els ossos del crani eren massius i els nasals i altres ossos estaven fusionats, impedint moviment entre ells; però molt estaven pneumatitzats que podrien haver fet els ossos més flexibles així com lleuger.Aquests i altres trets que feien més fort el crani és part de la tendència dels tiranosàurids cap a incrementar la potència de la mossegada, que fàcilment sobrepassava la dels no tiranosàurids. La punta de la mandíbula superior tenia forma de "U" (la majoria dels carnívors tiranosauroïdeus tenien mandíbules superiors en forma de "V"), fet que incrementava la quantitat de teixit i os que un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tiranosaurio rex
  • Tiranosaurio Rex
  • Tiranosaurio Rex
  • Tiranosaurio
  • Tiranosaurio
  • Tiranosaurio
  • tiranosauri
  • tiranosaurio rex historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS