El valor simbolic del disseny

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (291 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 22 de marzo de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
EL VALOR SIMBÒLIC DEL DISSENY

Molts objectes nostres, quotidians, signifiquen o son per nosaltres alguna cosa més que simples objectes. El simple fet que faci molt detemps que els tinguem o els portem a sobre, que els haguem transmès generació en generació, la seva antiguitat, o també el fet que ens sentim atrets per ells (sigui perquè ensaporten records o passions), fa que els hi atribuïm poders màgics.

Molts dels objectes de l’antiguitat estaven investits d’una potent carrega màgica (pa i vi, piràmide,poma...). en tots aquests casos, el valor metafòric es tan fort com el valor real.

I quan ens referim al valor simbòlic dels objectes, no volem dir aquells que simbolitzenriquesa i poder.

Molts productes del disseny han agafat noms de la naturalesa que sense que ens n’adonem, agafen un valor metafòric. I es que, l’home, es esclau delsobjectes inventats per ell mateix, ja que som capaços d’endinsar-nos en espais virtuals, ficticis i il·lusoris, que tenen l’aspecte de la naturalesa real.

S’ha obert una nova eraen la nostra manera de mirar la natura, que no deixa d’influir en el disseny dels objectes i la seva estètica.

Si l’home deixés de ser “creador d’objectes” perdria una deles virtuts que el diferencia de la resta d’animals.

Ornaments que els hi atribuïm el poder d’amulets; objectes en els quals percebem “males vibracions” i elsidentifiquem com a maleïts (ja sigui per la seva estètics, color, etc.); altres objectes que es transmeten de pares a fills, i si no es segueix la cadena podria passar alguna cosadolenta a la família; arbres mil·lenaris; objectes protagonistes de llegendes, etc. son alguns dels exemples als quals els hi podríem atribuir el valor simbòlic del disseny.
tracking img