El violí d'auschwitz

Páginas: 8 (1886 palabras) Publicado: 17 de mayo de 2011
El violí d'Auschwitz, de Maria Àngels Anglada
11.1. Sintetitza cada capítol en un paràgraf de tres a cinc ratlles.
I. En un concert a Cracòvia, a en Climent li va cridar l'atenció el violí d'una solista. La Regina i ell van començar una amistat. La Regina, a través de la Gerda va fer-li arribar unes fotocòpies perquè entengués la seva història.
II. En Daniel acaba de sortir de la cel·lad'arrest. Treballa a casa del comandant i això li proporciona certs avantatges respecte als altres. Com cada nit enyorant els privilegis de la antiga vida, un amic li fa saber que la seva núvia és viva i està bé, i que la seva cosina Regina també.
III. En una festa organitzada pel comandant, un dels músics, Bronislaw, toca malament perquè el violí està en mal estat. En Daniel, que és luthier, s'ofereixa arreglar-lo. Treballa durant tota la nit i el resultat és aprovat per Herr Sturmbannführer. Al dia següent el músic explica els experiments que Rasher fa amb els presos.
IV. En Daniel està construint un violí que el comandant li ha encomanat. Se li ha proporcionat bon material, tot el que necessita. No sap, però, quan de temps té per acabar-lo. El comandant i Rasher visiten el luthier sensecap conseqüència.
V. Al camp de concentració es realitza una selecció per a separar als presos malalts dels sans. Als primers se'ls matarà en o durà a d'altres camps d'extermini per a ser eliminats.
VI. Es vesteix bé a uns pocs presoners, entre ells en Daniel, per a fotografiar-los somrient, semblant ser feliços i estar allà per pròpia voluntat. Més tard arriben camions plens de gent per a omplirels vuits dels malalts assassinats.
VII. En Daniel acaba el violí i el lliura penat. A fet la feina, però no sap si dins el termini i per tant si ara ell és propietat d'en Rasher o del comandant. Sembla que ha guanyat el comandant, i que a ell li donen la opció d'abandonar el Camp dels Tres Rius.
VIII. En Climent s'assabenta que en Daniel ha sobreviscut a la barbàrie de l'holocaust i que laRegina és la seva filla adoptiva.
11.2. Respon aquestes preguntes i argumenta'n la resposta:
• Té la novel·la un plantejament, nus i desenllaç? En cas afirmatiu, assenyala'ls.
No, perquè no és la narració d'un fet o d'uns fets encadenats, sinó que explica aleatòriament diferents esdeveniments i fets fins i tot en diferents moments de la història.
• Els personatges de la novel·la són tots de lamateixa generació?
No, no ho són, ja que han nascut en diferents èpoques, són de diferents edats.
• Quin creus que és el fil conductor de la novel·la
El fil conductor de la novel·la és sens dubte el violí, ja que tot és al seu voltant, tant en el moment més actual de la novel·la com en quant a la vida d'en Daniel.
• Quines són la data més antiga i la més moderna que apareixen en la novel·la?La més moderna és el febrer de 1993 i la més antiga el desembre de 1941.
• Et sembla que es fa servir la tècnica de l'analepsi? Per què? Posa algun exemple del seu ús.
Analepsi: Maniobra narrativa que consisteix a contar o evocar un fet o esdeveniment que ha passat en un moment anterior al punt de la història en que és el lector, és a dir, en contar ara allò que ha passat abans.
Diria que sitenim com a punt de referència de temps el concert a Cracòvia, podem dir que tota la història d'en Daniel és exposada usant l'analepsi; però, si tenim situat al lector en l'època d'en Daniel, els records de com treballava o li feien el dinar abans d'estar al Camp dels Tres Rius serien els fets contats emprant l'analepsi.
11.3. La novel·la està plantejada com una història real que arriba delprotagonista a l'autora a través d'alguns personatges que actuen d'intermediaris. Per tal de reconstruir aquest procés, respon a les preguntes següents:
• A qui explica la història de la seva vida en Daniel?
A la Regina.
• Qui escriu la història en un anglès aproximat?
La Regina.
• Qui dóna unes fotocòpies dels papers a la Gerda?
La Regina.
• Qui llegeix aquestes fotocòpies?
Tant la Gerda...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el violí d'Auschwitz
  • El violí d'Auschwitz
  • Vocabulario El Violí D'Auschwitz
  • El violí d'auschwitz, de maria àngels anglada
  • El violí d'Auschwitz
  • El Violí D'Auschwitz
  • resum de El VIOLÍ D’AUSCHWITZ
  • critica violi d'auschwitz

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS