Els aliments

Páginas: 43 (10672 palabras) Publicado: 2 de enero de 2011
[pic] ÍNDEX

Índex 1
Els aliments 2
Grups d’aliments 2
Els nutrients 10
Tipus de nutrients 10
Dieta 26
Una dieta equilibrada 26
Necessitats nutritives de l’adolescència 27
Elaboració d’una dieta personal 29
Conclusions 30
Bibliografia 31

[pic] ELS ALIMENTS

Els aliments són productes naturals o transformats que contenen:
- Elements estrictamentnutritius
- Diverses substàncies i propietats característiques particulars com l’aspecte físic, l’estructura, l’olor, el gust...
- Matèria no assimilable que anomenem fibra.
En el concepte d’aliment s’inclouen tant els nutrients com els seus continents, que no tenen perquè ésser elements nutritius. L’home extreu dels aliments aquelles substàncies i matèries que necessita perdesenvolupar-se, conservar-se i fer totes les funcions fisiològiques indispensables per al funcionament correcte del seu organisme. Per tant hem de dir que l’home no menja proteïnes, glúcids o vitamines, sinó que menja aliments, ja que l’alimentació humana no és només un simple fenomen químic sinó que intervenen molts valors socials, afectius, gustatius, simbòlics, estètics, de selecció, de reconeixement id’altres que la converteixen en indispensable per a l’equilibri de l’esperit humà.
Tots els experiments que s’han fet sobre alimentació sintètica, l’alimentació amb píndoles, han estat un fracàs, perquè l’acció de menjar va més enllà de cobrir les necessitats de l’organisme.

[pic] ELS GRUPS D’ALIMENTS

Els aliments es poden classificar de moltes maneres segons si ens atenem a la seva naturalesa(vegetal o animal), o al seu contingut nutritiu, o que siguin simples o compostos, o que continguin un sol nutrient (sucre), o pel seu origen, o que siguin frescos o manufacturats, o ...
Una altra divisió està basada en les seves diferències nutritives i en els nutrients que predominen en la seva composició. A partir d’aquest criteri, una divisió senzilla és la utilitzada per l’OMS, que divideixels aliments tenint en compte les seves funcions.

Grup 1: Ous, carns i peixos.

En aquest grup s’inclouen els aliments més rics en proteïnes de bona qualitat biològica.
Els ous són aliments la qualitat nutritiva dels quals és similar a la de la carn i el peix. Els ous contenen proteïnes d’una qualitat excel·lent, fins a tal punt que es prenen com a referència per, comparativament, analitzarla qualitat biològica de les proteïnes dels altres aliments.
La closca de l’ou destinada a protegir l’embrió de l’au no és comestible. La clara, transparent i gelatinosa, és rica en proteïnes d’alt valor biològic, vitamina B2 i electròlits. El rovell, de coloració groguenca, també és ric en proteïnes d’alt valor biològic, però conté a més vitamines A i E, complex vitamínic B, alguns minerals,especialment ferro i fòsfor, i lípids, rics en colesterol. De fet, el rovell és un dels aliments més rics en colesterol, àcids grassos essencials i en àcids grassos saturats.
Un ou de grandària mitjana d’uns 50 g, té uns 6 g de greixos, 250 mg de colesterol, uns 6,5 g de proteïnes i al voltant d’a,4 mg de ferro.
La clara crua es digereix amb dificultat, perquè és resistent a l’acció dels enzimsdigestius. Per això abans de consumir-la, és convenient de coure-la. En canvi el rovell es pot digerir cru.

La carn són les parts toves i fibroses dels mamífers i de les aus que fonamentalment corresponen al teixit muscular. La carn és un aliment molt complet, ja que és rica en proteïnes, en lípids, en vitamines i en minerals. Per contra el seu contingut d’hidrats de carboni és pràcticament nul.La carn crua conté entre un 50% i un 70% del seu pes en aigua.
El contingut de proteïnes de la carn oscil·la al voltant d’un 20%. La principal característiques de les proteïnes de la carn és que són d’alt valor biològic.
El greix de la carn es pot dividir en el greix visible que es concentra en bandes de teixit adipós que envolten els músculs i les vísceres, i el greix invisible o de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Detecció De Midó En Els Aliments
  • Els grups d aliments i la pir mide
  • Els Aliments Transg Nics
  • Aliments
  • aliments
  • Aliments Transgènics
  • aliments trangenicos
  • Aliments transgènics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS