Els Bacteris, Els Protists I Els Fongs

Páginas: 13 (3206 palabras) Publicado: 11 de abril de 2011
ELS BACTERIS, ELS PROTISTS I ELS FONGS

CIÈNCIES DE LA NATURALESA | ELS BACTERIS, ELS PROTISTS I ELS FONGS | Versió impresa

CLASSIFIQUEM ELS ÉSSERS VIUS
Al llarg dels temps, els éssers vius s’han anat adaptant al seu entorn, fet que ha generat multitud de formes diferents que constitueixen la meravellosa diversitat que el planeta Terra ens ofereix avui dia i que ens seguirà oferint si entenim cura. Les adaptacions solen ser processos llargs que condueixen a l’evolució i la formació de diferents espècies. Avui dia, els científics n’han catalogades fins a més de 2.000.000. I, a més, encara en queden moltes per descobrir. Tots els éssers vius tenen un origen comú i, per tant, comparteixen diverses característiques: tots estan formats per cèl·lules i fan les tres funcions vitals denutrició, relació i reproducció. Els éssers vius poden arribar a ser molt complexos segons el nivell d’organització que adoptin. És a partir d’aquest punt que Carl von Linné, l’any 1753, va proposar una classificació dels éssers vius segons els seus trets comuns, i va posar «nom i cognom» a moltes espècies. A partir d’aleshores, altres científics han anat millorant la classificació dels éssersvius. L’any 1969, Robert Whittaker va proposar la popular classificació dels éssers vius en cinc regnes. Actualment, no obstant això, es considera que hi ha tres dominis o grans grups d’éssers vius: els arqueobacteris, els eubacteris i els eucariots. Si representem els éssers vius segons el seu parentesc i el seu origen comú obtenim un diagrama en forma d’arbre que anomenem arbre filogenètic.Figura 1. Arbre filogenètic amb la classificació dels éssers vius en els cinc regnes de Whittaker.

ELS BACTERIS, ELS PROTISTS I ELS FONGS | 1

CIÈNCIES DE LA NATURALESA | ELS BACTERIS, ELS PROTISTS I ELS FONGS | Versió impresa

ELS VIRUS
Al límit de la vida
Els virus són éssers no cel·lulars que no poden realitzar les funcions vitals per ells mateixos i necessiten cèl·lules que lesdesenvolupin per ells. És per això que són paràsits: ataquen els éssers vius i els causen malalties. Els virus són molt petits, mesuren al voltant de 100 nm, la dècima part d’un bacteri. Per tant, els hem d’observar a través del microscopi electrònic. També presenten àcids nucleics, DNA o RNA, que contenen la informació genètica necessària per infectar cèl·lules i reproduir-se. El cicle d’un virusconsisteix a arribar fins a una cèl·lula de forma passiva, a través de la sang, l’aigua, l’aire, etc. i infectar-la un cop s’uneix a la seva membrana, injectant-li el seu material genètic. Un cop dins, el DNA o RNA víric es comença a duplicar i forma nous virus. Com a conseqüència, la cèl·lula normalment mor o queda molt debilitada. Per això els virus produeixen malalties.

Malalties causades per virusLa malaltia més habitual causada pels virus és el refredat comú. Però també són els responsables del xarampió, la rubèola, la varicel·la, la ràbia, la sida i moltes d’altres. Com que són molt petits i s’introdueixen dins les cèl·lules, és molt difícil combatre’ls, i els fàrmacs d’avui dia gairebé no els afecten, sinó que només alleugen els símptomes que provoquen, com ara les febres altes. Elmètode més eficaç per combatre’ls són les vacunes. Les vacunes són injeccions de virus inactius que actuen sobre el nostre sistema immunitari i fan que produeixi defenses de manera que estigui previngut davant d’atacs de virus actius i els destrueixi abans que puguin entrar a les cèl·lules.

ELS BACTERIS: ARQUEOBACTERIS I EUBACTERIS
Els bacteris són els primers éssers vius que van poblar la Terra.De fet, tots els éssers vius que coneixem actualment provenen, per evolució al llarg de molts i molts anys, d’aquests organismes. A més, poden viure en pràcticament qualsevol indret de la Terra, fins i tot en les pitjors condicions ambientals, com per exemple sota temperatures i pressions extremes o sense oxigen.

Característiques dels bacteris
Tots els bacteris són procariotes unicel·lulars....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les plantes i els fongs
  • Els fongs i les micotoxines,TdR (catalán)
  • La Vegetació I Els Sóls
  • Els filòsofs i la música
  • els fongs
  • els fongs
  • marta i els secrestadors
  • els elements i la cél.lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS