Els corrents estetics europeus

Páginas: 6 (1324 palabras) Publicado: 30 de mayo de 2013
1.1 ELS CORRENTS ESTETICS EUROPEUS

En el segle XV s´esdevenen uns canvis socials i culturals que tanquen l´edat mitjana i enceten una nova visio del mon que transforma les idees estetiques, religioses i politiques europees. La visio humanistica que centra la atencio de la persona començaba a apartar la concepcio teocentrica de la vida.
Aquest cambi conegut com Renaixement es gesta a Italiadurant el segle XIV, aquest moviment no sestengue arreu d´Europa de la mateixa manera, en la literatura anglesa perdura molt mes que en la castellana que deixaba pas al Barroc.
Els canvis politics i sociolingyuistics produits en la corona darago amb la unificacio de castella alteraren el desenvolupament normal de la nostra literatura.
El renaixement es genera a italia i te les arrels en linicimateix de la literatura italiana. En la cort siciliana sestimula el conreu duna lirica inspirada en la literatura trobadoresca provençal.
Els escriptors florentins assumiren Aquesta tradicio literaria que ja havia suprimit molts dels topics poetics de l´amor cortes,. El tema de l´amor impossible tingue continuitat, pero era la voluntat de la dama les que s´oposaven a les pretensions del poeta. Unamor abstacte i conceptual en que es reflexiona sobre el sentiment amoros i el dolor que provoca.
El terme dolce stil novo el va encunyar Dante Alighieri en la seua obra: la divina commedia. L´amor es nou en un sentit de renovacio vital, que esdeve quasi una convercio religiosa i la seua estimada es transforma en una figura metafisica i teologica.
Francesco Petrarca fou l´humanista mes influentdel Trecento Italia. Desenvolupa una gran tasca filologica i publica edicion de autors grrecs i llatins. Escrigue tant en llati clasic com en romanç italia. La majoria de sonets son e tema amros, una dona menys idealitzada i lamor es imposible a causa de la llunyania o de la mort.

2.1 Jordi de Sant Jordi
Fou un poeta cortesa nascut a valencia a la fi del segle XIV.
La mseua obra es breu:dihuitpoemes, la majoria de tema amoros, on mostra una nova actitud lirica, mes sincera i humana, que indica una evolucio de la poesia cortesana i dels topics trobadorescos. Encara trobem la influencia de lamor cortes en els temes, amb provençalismes abundants i una sinceritat i versemblança amb una certa aproximacio a l´humanisme italia
2.3 Jaume Roig
Autor del llibre de les dones on aconsellava alshomes per que no es confiaren de les dones. Libre primer: el protagonista narra les seues aventures des de la mort de son pare, es expulsat de la seua casa per sa mare i ha de lluitar per guanyar-se la vida. Libre segon:explica els seus fracasos sentimentals i li dona la culpa a la maldat de les dones. Libre quart: decideix dedicarse a la religio i es retira a valencia dediccanse a deu.
Latematica esta basada en la tradicio medieval de la misoginia, que acusa a les dones de tota mena de maldats , sobretot dels pecats de carn. La misoginia tenia una llarga tradicio i ines arrels religioses. La critica de les dones es general i arriba a la caricatura.
Hi ha una critica de la societat de lepoca amb un realisme satiric que mostra un panorama pessimista dels costums, la vida urbana etc.
Esuna narracio en versos apariats de quatre sil.labes. El llenguatge es popular i molt ric ja que hi abunden les expresions col.loquials



2.4 Joan Rois de Corella
Fou uin escriptor aristocrata, mestre en tologia, ambuna extensa i variada obra literaria.
Corella es autor de poesia religiosa, p.circunstancial i de obres poetiques amoroses de to sincer i personal amb elements sentimentalsautobiografics. Tragedia de Caldesa es un poema que cal destacar, la dama qe li fopu infidel i a qui blasma de forma apasionada i sarcastica. Els seus versos cultes, retoricsi musicals mostren la seua formacio llatina, les seues aspiracions humanistiques amb un estil que sínspira en els clasics. Versos decasilabs provençal.
2.5 el corrent satiric a valnencia

A València, en el segle XV va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Característiques dels corrents estètics
  • corrents de pensament
  • Corrents Art Stics
  • corrents del pensament segle XIX
  • Moviments estètics contemporanis
  • Energia De Les Corrents Marines
  • Els Mites
  • Els presocràtics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS