emocions.vs.rao

Páginas: 12 (2813 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2013
IES VALL D’ARÚS
CURS: 2012-2013
2n TRIMESTRE




PSICOLOGIA
Emocions vs. Raó
“El cor té raons que la raó ignora”
Blaise Pascal





Alumne: Fabiola Talledo
Professor: Damià Arasa



Introducció
Tots en algun moment de la vida hem hagut de prendre decisions difícils, potser decisions que mai haguéssim volgut prendre. En aquestpunt usualment ens decantem entre dues opcions: ens deixem portar pel que sentim o decidim basant-nos en els aspectes racionals de la situació?
De vegades és possible trobar un punt mig entre el que ens suggereixen les nostres emocions i el que indica la lògica. En altres ocasions és impossible. Llavors ... què fem? Com prendre decisions d'aquest tipus?
En aquest treball explicaré les diferentsopinions de persones, o situacions en les quals ens veiem afectats davant aquest dubte. No és un treball de només una conclusió, ni tan sols per generalitzar aquest tema.
Vaig escollir aquest tema perquè em sembla interessant, ja que es part de la nostra vida i va bé saber-ne més.

















Experiment
Un estudi molt recent, desenvolupat per psicòlegs de la UniversitatDePaul a Chicago ens mostra algunes conclusions inesperades:
“Deixar-nos portar per les emocions no és una opció tan negativa com molts pensen.”
Aquests investigadors li van demanar als participants que prenguessin nombroses decisions, per exemple la compra d'un cotxe, l'elecció d'apartaments, la destinació per anar-se'n de vacances o fins i tot els tractaments mèdics. Per simular les situacionsde la vida real, no se li van brindar totes les informacions pertinents sobre les diferents opcions, de manera que els participants desconeixien alguns detalls. D'aquesta manera es va crear una situació d'incertesa, bastant similar a la que vivim quotidianament.
Després que les persones prenien la seva decisió (de forma intuïtiva i deixant-se portar per les emocions o de manera racional ilògica, analitzant els detalls), se li brindaven més detalls sobre les opcions i s'establien els beneficis de la decisió presa.
Així, van poder apreciar que els que prenien decisions basant-se en les seves emocions usualment, obtenien majors beneficis que aquells que triaven basant-se en els aspectes racionals de la situació. Per exemple, en un dels experiments només el 26% de les persones que vanpensar de manera racional focalitzant-se en els detalls, van brindar una resposta avantatjosa a llarg termini. D'altra banda, el percentatge de decisions avantatjoses va augmentar al 68% entre els que es van deixar portar pels seus sentiments.
Tanmateix, aquesta tècnica va demostrar ser molt efectiva quan s'havien de prendre decisions ràpides i no es comptava amb molts detalls sobre les diferentsopcions. Però els resultats es van invertir quan es va repetir l'experiment brindant més temps als participants perquè prenguessin la decisió. És a dir, quan es pot prendre una decisió amb calma, és millor pensar.
Llavors ... a què es deuen aquestes diferències? Per què les emocions poden ser més eficaços en una situació i no en una altra?
Els investigadors especulen que quan hem de prendredecisions ràpides, la nostra ment lògica no és molt bona consellera ja que la nostra atenció tendeix a focalitzar-se en detalls que són intranscendents. Però el nostre inconscient realitza un ràpid periple per les nostres experiències i coneixements anteriors i extreu ràpidament una conclusió que s'expressa a través del que anomenem en el llenguatge popular, pressentiment o intuïció.
En altres paraules,la nostra ment lògica necessita temps per pensar. El procés d'anàlisi, comparació i generalització consumeix temps de manera que no sempre podem trobar la millor solució en un temps curt. Al contrari, l'inconscient seria molt més ràpid.
Tanmateix, l'inconscient no és infal·lible. Per això quan tenim més temps, aplicar la lògica i arribar a l'essència del problema ens brindaria una decisió...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS