Encefalograma

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 8 (1882 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 30 de abril de 2011
Leer documento completo
Vista previa del texto
ENCELOGRAMA

http://web.usal.es/~lcal/electroencefalografia.pdf

ona_sml

• Exposició i descripció d'un electroencefalograma, els seus components i la seva funció, tipologia i característiques.

L’electroencefalograma és l’enregistrament de l’activitat elèctrica de les neurones de l’encèfal. Aquest registre té formes molt diferents i complexes que varien molt entre la localització delselectrodes i entre el diferents individus. Això es degut al gran número d’interconexions que presenten les neurones i per l’estructura desigual de l’encèfal.
Aquest enregistrament de l’activitat bioeléctrica és pot dir de diferents formes segons com es capti :

Electroencefalograma (EEG) : quan s’utilitzen electrodes de superficie o basals.
Electrocorticograma (ECoG): si s’utilitzenelectrodes quirúrgics a la superficie del cortex.
Estereo Electroencefalograma (E-EEG) : quan s’usen electrodes quirúrgics d’aplicació profunda.

L’ús principal d’aquest enregistrament de l’activitat cerebral en diferents condicions ( basals en repòs, en vigília o dormint, i durant diverses activacions, com l’hiperapnea i l’estimulació lluminosa intermitent), creant una sèrie de dibuixos querepresenten aquesta activitat bioelèctrica a travès de d’un aparell es detectar possibles problemes cerebrals. Es solen col.locar entre 16 i 25 discos metàlics plans ( electrodes) a diferents parts del cap, amb una pasta adhesiva, i mitjançant aquests electrodes conectats a un cable, la senyal elèctrica que arriba del cervell es conecta a un amplificador i a un aparell de registre
( -grafia ).
Aquestaparell transforma aquests impuslsos elèctrics en patrons que es poden observar a una pantalla d’un ordinador, o en paper. Així, l’activitat elèctrica llueix com una sèrie de lìnies ondulades, les quals s’han d’interpretar per tal d’arribar a un diagnòstic. Durant la proba , el pacient ha de restar inmòvil i amb els ulls tancats, ja que qualsevol moviment altera els resultats. En medicina humanaes sol demanar al pacient que durant l’examen faci diferents coses, com respirar profunda i ràpidament, o mirar cap a una llum intermintent per tal de veure la reacció del cervell front diferents estímuls.

Diverses patologies d’origen nerviòs, com les convulsions o l’epilèpsia, poden ser vistes per canvis als patrons normals de l’activitat elèctrica del cervell.

L’activitat cerebral esclassifica amb diferents ritmes cerebrals:
la característica normal més destacada és el ritme α, que consta d'ones de freqüència compresa entre 8 i 13 Hz i té forma considerablement sinusoidal. Aquest ritme és més marcat a les àrees posteriors i centrals del cap i la seva funció està relacionada amb el sistema visual. Si l'ull enfoca un objecte les ones α desapareixen en resposta del bloqueig, encaraque es tornen a manifestar si la concentració perdura durant un període llarg de temps. Quan els ulls estan tancats el ritme α és més lent que quan estan oberts.

Quan les ones α estan bloquejades el ritme β es manifesta de manera bastant marcada. Es tracta d'una activitat de baix voltatge que apareix a les regions centrals i anteriors del cervell a una freqüència d’entre 14 i 30 Hz. Es tractade pulsos en forma de fus i es bloqueja selectivament quan s'inicien els moviments del cos. Per exemple, els moviments dels dits només bloquegen les ones β a les regions del cervell associades a aquests moviments.

Hi ha ones de freqüència més baixa anomenades ones θ (de 4 a 7 Hz) i ritme δ (menys de 4 Hz). Les ones θ són normals en l'encefalograma dels nens i tendeixen a ser majors en lesàrees temporal i central del córtex. Aquesta activitat no està influenciada per l'estímul sensorial, però és màxima durant la relaxació i desatenció. Sembla estar relacionada amb estats emocionals i és excessiva en pacients amb desordres de la personalitat, concretament en els anormalment agressius. El ritme δ no es manifesta en adults normals, però sí en la primera infància o quan hi ha alguna...