enfewpgf

Páginas: 19 (4528 palabras) Publicado: 26 de mayo de 2014
GREC
1. LA QÜESTIÓ HOMÈRICA.

Aquest va ser el treball dels alexandrins. A ells se li deu la divisió dels poemes en 24 cants i l'estudi científic dels versos. Aubignac va veure la seva bellesa en els diferents cants, per a ell, els poemes són un agregat d'altres diversos. F. A. Wolf el va recollir una altra vegada en la seva Prolegomena ad Homerum, aprofundint el criteri de la solució delspoemes homèrics en cants separats. En el sentit que Homer no havia tingut coneixement de l'escriptura i que la recitació d'epopeies llargues no havia estat costum en els seus temps.

Hi ha 3 hipòtesis:
a) Hipòtesi de la "ampliació", els poemes antics haurien crescut fins a arribar l'extensió de les epopeies que ara tenim per mitjà d' interpolacions i ampliacions.
b) Teoria de "col · lecció decants solts". Va haver de precedir l'epopeia en un període amb poesia d'aventures, balades o cançons aïllades, Lachmann va separar 18 petits cants.
c) Teoria de "compilació", es remunten a extenses composicions èpiques: un antic Nostos, l'exposició d'aventures i fets d'Ulisses i la Telemaquia. Mazón distingeix en aquest un nucli anterior format per la còlera d'Aquil · les, el designi de Zeus i laVenjança. Els poemes homèrics van ser analitzats i dissecats com a matèria doctrinal i va haver de venir la reacció unitària per fer veure que es tractava de poemes i no d'una juxtaposició d'elements heterogenis.

1.1 REREFONS HISTÒRIC DELS POEMES
Schliemann va descubrir entre 1870 i 1888 les ruïnes de Troia, Micenes, Orcómenos i Tirint, i des de que Blegen es va trobar una gran quantitat detauletes a Pilos, Micenes, Cnossos, escrites en els caràcters de lineal B. Hi ha una relació entre el que ens explica Homer i la realitat històrica. En primer lloc, l'existència de Troia; troians i aqueus van estar en contacte durant més de segle i mig i hi va haver un comerç actiu entre aquests dos pobles. Parlen d'un poble anomenat Ahijawa pot ser identificat amb els aqueus. Cap a la meitat delsegle XIII els hitites han de defensar-se contra Attarsuyas.


2. LA COLONITZACIÓ GREGA
Moltes ciutats modernes tenen el seu origen en antigues colònies gregues fundades des del segle VIII al segle VI a.C. al llarg de gran part de la Mediterrània i de la Mar Negra.

Causas:El fenòmen colonial grec és originada per la reunió dels aristòcrates en nous nuclis urbans al voltant de santuaris. Calcercar les causes d'aquesta emigració massiva en els canvis socials i econòmics que es produeixen a les polis gregues en època arcaica: per evitar les revoltes i conservar el seu domini, els poderosos promouen l'enviament dels descontents enllà del mar.
Fases de la colonització grega: Dins del fenòmen colonial grec es poden distingir tres moments en els quals els colons es dirigeixen a zonesdiferents:
1. Les primeres fundacions arcaiques fins al segle VII a.C. Són establiments grecs a la costa de Síria i Fenícia.
2. Des de la fundació de Pitecusa el 775 al 675 a.C.
3. A partir del 675 fins a la primera meitat del segle V a.C. la colonització es dirigeix des de Grècia en dos sentits: cap al nord-est i cap al nord-oest.
Fundació de les colònies: El procés de fundació d'unacolònia comença amb la sanció religiosa de l'oracle de Delfos. Tenen dos objectius: cercar terres cultivables abundants i més fèrtils i aconseguir una ciutació en un lloc de pas i amb un bon port que afavoreixi els intercanvis comercials.
Agricultura i comerç: D'una banda, les colònies de tipus agrícola cercaven lluny noves terres de conreu. De l'altra, hi havia unes colònies especialitzades en elcomerç. Amb el pas del temps, per a moltes colònies comercials el control del territori agrícola esdevé tan important com l'activitat comercial. L'objectiu bàsic del comerç grec era l'obtenció d'aquells productes que eren necessaris però escassos a Grècia. Les dues importacions vitals per als grecs eren els metalls i els cereals.  Però, sens dubte, els elements més indispensables eren el coure i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS