Enric valor

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 5 (1094 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 1 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
ENRIC VALOR I VIVEs
ÍNDEX
1. BIBLIOGRAFIA
2. CARACTERÍSTIQUES DE L’OBRA
- RONDALLES
- PRODUCCIÓ NOVEL•LÍSTICA
- PRODUCCIÓ GRAMATICAL
• BIOGRAFIA

Enric Valor Vives va nàixer a Castalla, Alacant, el 1911 en el si d'una família acomodada. Va estudiar per a mestre mercantil a l’Escola de comerç d’Alacant, i després es vadedicar a la indústria del calçat.

I és als dinou anys d'edat quan va començar la seua tasca com a periodista i escriptor en la redacció de “El Tio Cuc”, un periòdic satíric d'ideologia republicana, al qual s’escrivia en valencià prou dialectal i amb característiques de la normativa castellana però Valor va escriure seguint les normes fabrianes la cual cosa va fer que el periòdic es passara a lanormativa actual .

Quan es va proclamar la II República Espanyola, desenvolupà la seua faceta com a activista polític i va fundar l'Agrupació Regionalista Alacantina, de caràcter nacionalista català, i va difondre un programa radiofònic també parlant del nacionalisme i de l’Estatut del País Valencià. També va col•laborar en la premsa nacionalista de la ciutat de València: La República de lesLletres, El Camí i El Regne de valència.

Poc abans de l'inici de la guerra es va traslladar a viure a València i allà passarà la contesa lluitant per la República. Després de la guerra, va haver de restringir la activitat política i es va concentrar en l'obra literària. El 1958 va publicar Rondalles valencianes (1950-1958). A poc a poc, i a mesura que el règim de Franco afluixava la repressió, vatornar a l'obra lingüística i, poc abans dels anys 1960, va tornar a contactar clandestinament amb els nacionalistes valencians més rellevants que havien sobreviscut a la guerra, participant en nombroses tertúlies i posant les bases de la recuperació dels anys posteriors, pel que va ser empresonat de 1966 a 1968 per motius polítics i pel règim de Franco . En eixir, i com ell va dir: “ sense haveraprès la lliçó” va participar en la redacció “d'Els Quaderns Gorg”, on escrivia articles de tall nacionalista i, paral•lelament, articles de lliçons de gramàtica en diaris d'Alacant i València.

A més, va ser col•laborador en la realització del Diccionari català-valencià-balear, dirigit per Francesc de Borja Moll, subministrant lèxic del valencià meridional. Amb Carles Salvador iSanchis-Guarner, va ser un dels principals promotors de la normativització del català al País Valencià, difonent la gramàtica de Pompeu Fabra amb obres com a Curs de la llengua valenciana (Gorg, 1961), Millorem el llenguatge (1971) , i Curs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País Valencià (1973), que es va poder publicar en català l'any 1977.

En els últims anys va rebre nombrosesdistincions i va ser nomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat de València, per la Universitat de les Illes Balears, per la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat d'Alacant, 1999 i la Universitat Politècnica de València el 1999.
Va morir a València l'any 2000.

Valor va fer un dels més importants treballs de recol•lecció i recuperació de la lexicografia valenciana i va ser un delsprincipals promotors de la estandardització i normativització del català a la Comunitat Valenciana.


• CARACTERÍSTIQUES DE L’OBRA
Enric Valor és una de les figures més importants de la història valenciana contemporània ja que va contribuir a la normativització de la gramática valenciana i a més va contribuir amb obres literàries. Així: la seua obra es divideix en tres parts distintes: com arondallista, com a novel•lista i com a gramàtic.

 LES RONDALLES VALENCIANES
Com a rondallista ha recopilat i literaturitzat trenta-sis rondalles que tenen gran valor folklòric i narratiu en la societat valenciana ja que és una de les seues majors aportacions a la literatura valenciana. Aquestes rondalles es clasifiquen en tres tipus:
1. Rondalles meravelloses, en què intervenen éssers humans...
tracking img