Envases

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (282 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 13 de octubre de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
ENVASOS

L’envasat és un mètode de conservació dels aliments que els protegeix del medi imposant una barrera física de separació. Però no els classifiquem dins dels sistemes deconservació perquè els envasos no tenen les mateixes característiques.

Es poden utilitzar molts tipus de materials per l’envasament (com vidre, plàstics, poliespan...), però cada alimentnecessita d’un tipus d’envàs diferent per aconseguir diversos objectius:
• Allargar la vida útil de l’aliment
• Evitar possibles contaminacions
• Evitar el desplaçament de substànciesprocedents del material d’envasat cap a l’aliment.
Ens centrarem en aquest últim punt. Cal destacar, abans que res, que no hi ha cap envàs ideal i que pugui complir amb els tres objectiusalhora. Més freqüentment, succeeix el que s’intenta evitar al tercer punt, i això podria suposar una intoxicació pel consumidor si el material que ha migrat té components tòxics o ésperjudicial per la seva salut. Per això cal controlar el tipus d’envàs i la seva qualitat: impermeabilitat que no deixi passar humitat, oxigen o llum, per exemple.

Podem trobar dos tipusd’envasos, els passius i els actius.
• Els envasos passius són els que únicament serveixen de barrera física entre l’aliment i el medi que l’envoltaria (si no hi hagués l’envàs). Sónels més utilitzats actualment, encara que, s’han dissenyat nous models, com els que tenen permeabilitat selectiva o els que són impermeables.
• Els envasos actius, a més de suposar unabarrera física entre l’aliment i el medi, aprofiten la migració normal per enriquir l’aliment d’alguna substància (que ha estat incorporada a l’envàs) que es transmetrà a l’aliment. Comper exemple, àcid làctic per conservar l’aliment.
Tipus d’envasos actius: envasos amb vàlvules, amb atmosfera controlada o modificada, absorbents d’oxigen etilè o altres gasos...