Equinodermos

Páginas: 5 (1001 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2013
EQUINODERMS
Habiten exclusivament el fons marí, i formen part dels animals bentònics, actualment ho formen unes 7.000 espècies.
Els equinoderms són animals que posseeixen una simetria radial, es a dir, que les parts del seu cos estàs situades sobre un mateix eix, com els radis d’una bicicleta. La seva pell està recoberta de plaques calcàries (Carbonat Càlcic) , que poden estar articulades (comles estrelles de mar) o soldades formant una closca (com els eriçons de mar). Son dels primers animals que posseeixen ESQUELET INTERN.
Els equinoderms són animals molt antics, i se n’han extingit moltes espècies. Els primers que varen aparèixer es remonten a principis del càmbric, i per tant presenten un ampli registre fòssil. Poden viure des de la línea de marea fins profunditats abissalsEls equinoderms actuals es poden classificar en cinc grans grups, que es classifiquen basant-se en la seva forma:

Equinoïdeus: Anomenats vulgarment “eriçó de mar”. Presenten un cos esfèric, amb un exoesquelet duri recobert d’espines. Té la boca situada a la part inferior i presenta un curiós sistema de mastegament: “llinterna d’Artistòtil”.

Ofiuroïdeus: Molt parescudes a les “estrelles demar” encara que no s’han de confondre. Són grans depredadores. Són capaces de viure quasi sobre qualsevol substrat, tenen un gran espectre alimentari; s’ajuden de la seva gran mobilitat dels seus braços, és per això que es considera el grup d’equinoderms més evolucionat. A aquest grup pertanyen les ofiures.

Asteroïdeus: Presenten una gran varietat d’espècies ,colors i formes. Solen presentarcolors vistosos, i encara que el més habitual sigui que tenguin cinc braços n’hi ha que en poden presentar fins a vint.

Crinoïdeu: grup d’equinoderm més antic que segueix en vida. És l’únic grup que té espècies que viven anclats al terra per un pedúncul, com un alga, encara que no totes les espècies ho presenten. A pesar de que poden viure a zones polars i tròpiques, hi ha un nombre relativamentreduït d’espècies.

Holoturoïdeus: Amb l’estructura semblant a la de un cuc, és el grup d’equinoderms més diferent, ja que té un cos musculos i allargat sense un exoesquelet dur com els anteriors (esquelet dispers). Vulgarment conegut com pardal de moro o cogombre de mar.

Sistema AMBULACRAL: és una de les característiques més destacables dels equinoderms, ja que es tracta d’un sistema exclusiuseu, són els unics animal que són capaços de fer circular l’aigua del mar pel seu cos. Aquest complex aparell actua com a aparell respiratori i de locomoció, està format per un conjunt de tubs que deriven del celoma, per els quals circula l’aigua de mar però adaptada al seu medi intern: més potassi i més proteïnes.
L'aigua de mar entra en el sistema ambulacral per la placa madreporita, quepresenta un epiteli ciliat que està tot el temps batint per evitar que entri aigua, o bè per fer entrar aigua si la pressió baixa.
Aquesta placa continua internament en un conducte (canal petri) que baixa fins prop de la boca. Aquest canal, quan el sistema de canals és ple d'aigua, es pot contreure de manera que tot el sistema queda incomunicat de l'exterior. L'aigua, per tant, es podrà moure perl'interior de tot el sistema de canals, augmentant o disminuint la pressió de l'aigua on convingui.
A partir d'aquest conducte circular, surten cinc conductes tancats (canals ambulacrals) que es dirigeixen cada un d'ells cap a cadascun dels radis de l'animal.
En cada un dels canals radials es disposen, per parelles, els peus ambulacrals,responsables de les funcions locomotora, alimentària isensorial. El moviment dels peus ambulacrals es controla pels canvis de pressió de l'aigua que hi ha al seu interior. Els peus ambulacrals surten a l'exterior a través de porus que hi ha a les plaques esquelètiques, i segreguen una substància adhesiva més eficaç que la propia ventosa per poder adherir-se al substrat.
Aquest complex sistema, es fa servir de la pressió de l’aigua dins el seu cos. A més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Equinodermos
  • Equinodermos
  • Equinodermos
  • equinodermos
  • Equinodermos
  • equinodermos
  • Equinodermos
  • Equinodermos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS