Erecteon

Páginas: 6 (1288 palabras) Publicado: 5 de diciembre de 2010
Erectèon

a) Situeu l’obra en el temps i relacioneu-la breument amb el context històric.

L’Erectèon, temple que pertany a la segona meitat del segle V, construït entre el 421 i 414 aC. Tot i que no se sap amb certesa, es creu que l’arquitecte fou Fílocles. És una obra del primer classisme o clàssic sublim (cap al final), just en aquesta època va ser quan l’art grec començà aindependitzar-se, és a dir a independitzar la seva personalitat, és una Atenes democràtica..

Construït durant les guerres del Peloponès (431-404)aC. On Atenes patí una derrota davant els espartans. Però el temple no va ser construït al final de les guerres sinó en un moment en que va haver una treva entre atenencs i espartans. Però tot i ser construït durant aquestes guerres, l’Erectèon va ser construït perrecordar una victòria dels atenesos i així donar una bona injecció de moral per encarar les guerres que s’estaven produint i que Atenes estava molt “tocada” psicològicament ja que sempre havia estat una cultura molt forta i casi invatuda i físicament ja que estava sent brutalment avasallada pels espartans. Per altra banda, també és un temple que honra als avanpassats reials d’Atenes.

L’Erectèonés una representació jònica de la casa d’Erectèon, que segons Homer, Erectèu va ser un antic heroi i fundador d’Atenes.

Construït a la gran Acròpolis d’Atenes, el Erectèon va ser construït a sobre de les restes d’un altre temple més antic destruït pels perses.

Aquest temple com tots els temples grecs, estava dedicat a dos déus (en aquest cas són dos,normalment els temples estaven dedicats aun sol déu), Atenea Políada (Atenea agrícola) i a Posidó.

b)Digueu a quin estil pertany l’obra i descriviu els elements més importants d’aquest estil. Comenteu-ne l’estructura i l’espai. Utilitzeu els aspectes més vistosos de l’obra per basar la vostra descripció.

L’Erectèon, és del primer classicisme o clàssic sublim, concretament de la segona meitat del segle V (421-414 aC.).

Elselements propis de l’estil d’aquest període són :

- La més important és l’antropocentrisme, ja que tota la cultura antiga grega, es basa en l’antropocentrisme. Quan parlem de l’antropocentrisme i més en els temples, vol dir que estan fets a la mesura de l’home, sota la idea de Protàgores. L’antropocentrisme era una de les claus que diferenciava a l’art grec d’altres com per exemple l’artd’Egipte.

- Un altre tret distintiu de l’art grec d’aquesta època és el concepte de bellesa. La bellesa és el gran objectiu de l’art grec, és un concepte subjectiu tot i que per als grecs no ho era ja que bellesa era igual a ordre, mesura, proporció i equilibri. Si els temples no complien aquests requisits (relacionats amb les matemàtiques, que eren també essencials en Grècia) no es consideravenbells, i per tant, un pecat estètic. L’erectèon és irregular per tant es podria dir que és antiestètic, però per raons mitològiques que veurem més endavant, no és considerat com a pecat estètic. Com exemple de la importància de la bellesa, val a dir que per als grecs l’art egipci no tenia bellesa i era com un pecat estètic que feia mal a la vista ja que no complia els requisits que s’havia de posarper que un temple fos bell.

- La religió també era importantíssima en aquesta època, ja que la gent molt creient en els mites, adoraven als seus déus, els honraven i els hi portaven ofrenes. És per això que es fan els temples, per honorar als déus, en honor a ells. És a dir si la cultura grega no tingués l’interès que tenia per la religió, és molt possible que molts dels temples queexisteixen no s’haguessin ni construït.

- Un altre tret important, era el material en que estaven construïdes les obres gregues, i es que durant molts anys la gran majoria de les obres d’art gregues estaven fetes de marbre. El marbre era el material “pare” de l’art grec i en l’Erectèon passa el mateix que en la gran majoria, està construït de marbre.

- La natura, també és una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ERECTEON
  • ERECTEON
  • El Erecteon
  • Erectèon
  • Erecteon
  • Erecteòn
  • L Erecteon
  • Comentari Erècteon

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS